BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,77
ALTIN 2.411,60
HABER /  DÜNYA

Türkiyeye üsleri boşalt kararı

Bölgesel Kürt Parlamentosu tartışmalı bir karar aldı. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri üslerini kapatacak...

Abone ol

Kara harekatıyla ilgili olağanüstü toplantılarında bir kez daha Türk askerlerinin çekilmesi çağrısında bulunan bölgesel Kürt parlamentosu, Kuzey Irak’ta bulunan Türk askeri üslerinin de kapatılması kararı aldı.

1997'DE YERLEŞTİRİLMİŞTİ

Türk askerleri, 1997’de Mesut Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin "Kürdistan Yurtseverler Birliği” arasındaki çatışmaları önlemek amacıyla, bu partilerin talebiyle Kuzey Irak’ta çeşitli bölgelere yerleşmişti.

Bamerni, Batufa, Kanimasi ve Dilmentepe’deki birliklerde bin 400 ila 2 bin arasında Türk askeriyle bir tank taburu bulunuyor.

Anlaşmalar gereği, birlikler üsleri terk edemiyor. PKK’ya yönelik operasyonlar sırasında izleme ve gözetleme görevi görüyor.

KAPATILMA KARARI NE ZAMAN UYGULANACAK?

Kürt yönetimi, sınır ötesi operasyonun ilk gününde, anlaşmalara aykırı olarak tankların üsleri terk ettiğini iddia etmişti. Kürt parlamentosunun bu üslerin kapatılmasına ilişkin kararının Kürt hükümeti tarafından uygulanıp uygulanmayacağı henüz belli değil...

KÜRT MECLİSİ: TSK ASKERLERİNİ ÇEKSİN

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara harekatını görüşen bölgesel Kürt parlamentosu olağanüstü toplanarak Türkiye’ye ‘askerlerini çek’ çağrısı yapmıştı.

Kürt parlamenterler, Bağdat ve ABD’li yetkilileri, Türkiye karşısında sessiz kalmakla suçlamıştı. Kürt parlamenterler, uluslararası kamuoyu ve merkezi Irak hükümetini daha aktif rol oynamaya çağırmış, Türkiye’den sebep olduğu zararları da tazmin etmesini istemişti.

Kaynak: ntvmsnbc