BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.514,01
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye 4 milyar dolarlık tuzak mı?

Dünya silah devleri 4 milyar dolarlık füze savunma sistemi için Ankara'nın imzasını bekliyor.

Abone ol

Türkiye'nin almayı düşündüğü füzeler Suriye'nin silahları için lüks kaçıyor. Bu füzelerin hedefindeki silahlar bölgede sadece İran'da var. Türkiye hem kullanmayacağı silahlar için yığınla para ödeyecek, hem de İran'ı üstü örtülü tehdit olarak kabul edecek.

Türk Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemleri projesi (T-Loramids) için 4 Temmuz'da Ankara'da kritik bir toplantı yapılacak.

Dünya silah devleri Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin imzasını bekliyor. Bu komite Başbakan Erdoğan, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar'dan oluşuyor.

Amerikan Raytheon ve Lockheed Martin, AB konsorsiyumu Eurosam, Rus Rosoboronexport çe Çin CP-MİEC şirketleri de, 2009 yılından beri bu imzanın atılmasını dört gözle bekliyor. 

ZAMANLAMAYA DİKKATu.20120629160940.jpg

Kritik toplantının Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin hemen sonrasına denk gelmesi tesadüf mü? Silahların ve füzelerin rağbet gördüğü bir ortamda yapılacak toplantıdan ne gibi kararlar çıkacak?

İşte bu zamanlamaya değinen CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, Türkiye'nin geçmişte yaşadığı acı örnekleri hatırlattı. 4 milyar dolarlık projenin yanlışlarını sıraladı. Sözü daha fazla uzatmıyor ve Boratav'a kulak veriyoruz:

"Peki, hava savunma kapasitemizi güçlendirmek için yeni yatırımlar yapıyor muyuz? İşte bu soruyla başladığımız noktaya dönüyoruz. Evet yapıyoruz... 4 milyar dolar tutarında bir paketle üstelik de. Bu paketin adı da, başlarken belirttiğimiz gibi “T-Loramids.” Ama burada bir duralım.

BU SİLAH SİSTEMİ SURİYE'YE GÖRE DEĞİL

Dikkat edin: Derdimiz Suriye’nin uçakları, helikopterleri. Ancak 4 milyar dolar verip almaya niyetlendiklerimiz, aslen ve temel olarak balistik füzelere karşı tasarlanmış silah sistemleri.

Uçak bilmecesi
Düşürülen Türk uçağı üzerinde sır perdesi kalkmış değil. Dahası uçağın tam olarak nereden ve nasıl vurulduğu bile belli değil. Üstelik pilotların bot ve kasklarının erimemiş halde bulundu. Deneyimli savaş pilotunun açıklamaları kafaları karıştırdı. TIKLAY

Tanesi 6 milyon dolara kadar çıkabilen bu füzeleri bir helikoptere fırlatmaya kalkanın zaten rütbesini sökmek gerekeceği  açık.

Ve yine dikkat. Derdimiz Suriye ile.. Ama alacağımız silahların asli hedefi olan balistik füzeler kimde var? İran’da.

ALMADIĞIMIZ AWACS UÇAKLARININ PARASINI ÖDÜYORUZ

Benzer bir hatayı daha önce de yapmış mıydık? Evet, en azından bir örneği var böyle bir hatanın. 2004 yılında, insansız hava araçlarına yatırım yapacağımıza Boeing’den AWACS erken uyarı ve kontrol uçakları almaya karar verdik. Dört uçak için 1,5 milyar dolar ödüyoruz, ve uçakların teslimatı hala tamamlanamadı. PKK’yla savaşta İHA’ların eksikliğini ise her gün yaşıyoruz. Ve eksiğimizi kapamak için başkasından ricacı oluyoruz.

Neyse biz Patriot’ları bir alalım... Suriye helikopterleriyle uğraşmanın bir çaresini de buluruz evelallah."