BIST 10.256
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,42
HABER /  DÜNYA

Türkiye’nin tam üyelik perspektifi teyit edildi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) müzakereleri kapsamında 22. faslın açılmasıyla Türkiye’nin tam üyelik perspektifinin teyi...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) müzakereleri kapsamında 22. faslın açılmasıyla Türkiye’nin tam üyelik perspektifinin teyit edilmiş olduğunu belirtti.
Bakan Cevdet Yılmaz, Dedeman Hotel’de gerçekleştirilen “2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Üzerine Avrupa ve Orta Asya’dan Perspektifler” programına katıldı. Program sonrası AB müzakereleri kapsamında açılan 22. fasılla ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, bu fasılla Türkiye’nin üyelik perspektifinin teyit edilmiş olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Biliyorsunuz 3 buçuk yıl aradan sonra ilk defa bir fasıl açmış olduk. Böyle her faslı açmak için 3 buçuk yıl beklersek daha 20-21 fasıl var. 70 yılı aşkın bir zaman geçmesi gerekli. Dolayısıyla bundan sonra inşallah bu kadar uzun bir süre beklenmez diye umut ediyorum. Aslında baktığınız zaman 22. fasıl teknik olarak daha önceden açılabilir durumdaydı. Birçok fasıl da bu durumda aslında, teknik olarak bir sorunumuz yok ama özellikle Fransa’nın geçmiş hükümetinin bir siyasi blokajı söz konusuydu. Bu faslı tam üyelikle ilgili gördükleri için bloke etmişlerdi. Fransa’daki, Avrupa’daki yeni siyasi anlayışla birlikte bu blokaj ortadan kalktı ve 22. faslı açtık. Bu bir taraftan da bir mesaj içeriyor. Demek ki Türkiye’nin tam üyelik perspektifi teyit edilmiş oldu. Bu 22. fasıl fon kullanımı ile çok yakından ilgili, ekonomik, sosyal konularla çok yakından ilgili. Avrupa Birliğinin bütçesi var biliyorsunuz. Önümüzdeki dönem için de bütçe hazırlıyor. Bir taraftan bu bütçe kapsamında Türkiye’nin katılım öncesi fonlardan yararlanması anlamında bu fonlar önemli.”
Bakan Cevdet Yılmaz enflasyon rakamları ile ilgili sorulan bir soru üzerine, enflasyondaki artışın gıda fiyatlarından kaynaklandığını söyleyerek, “Önümüzdeki aylarda daha aşağıya doğru gittiğini görmeyi temenni ediyoruz. Gıda fiyatlarından kaynaklandı. Önümüzdeki aylarda bunda bir miktar gevşeme olursa bu enflasyona da olumlu yansıyacaktır. Büyüme konusundaki tahminimizde herhangi bir değişiklik yok. En son orta vadeli programımızda bu yıl için biliyorsunuz 3.6 olarak gerçekleştirmiştik büyüme tahminimizi. Bunun rahatlıkla gerçekleştirilebilir olduğuna inanıyoruz” dedi.
Öte yandan Ar-Ge kurumları ile ilgili olarak yeni bir hazırlıklarının olduğunu belirten Yılmaz, amacın araştırmayı daha fazla katma değere dönüştürmek olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
“Şimdi yeni bir hazırlığımız var. Bakanlar Kurulumuza da sunduk, yakında inşallah tasarı haline getirip meclisimize göndereceğiz. Burada yeni bir üretim modeli öngörüyoruz. Bu araştırma merkezlerinin 7 gün 24 saat açık olduğu, daha esnek çalışma şartlarına sahip bir anlayış içerisinde, özel sektörle çok daha yakın çalışabileceği bir anlayış içerisinde yeni bir yönetim modeli öngörüyoruz. Buradaki bütün amacımız da araştırmayı daha fazla katma değere dönüştürmek.”
(İHA)