BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin IŞİD anlaşması ABD ifşa etti!

Amerika ile Türkiye arasında varılan anlaşmayı Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Rice açıkladı. Sadece İncirlik değil tüm üsler ve topraklar ABD'ye açılıyor.

Abone ol

KOBANİ ve Irak'taki IŞİD saldırılarını durdurmak için ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşma ortaya çıktı. Sadece İncirlik üssü değil tüm askeri üsler ve Türkiye toprakları ABD askerlerine açılıyor.

Kobani'de ve Irak'taki savaşın kaderini etkileyecek olan bu son dakika gelişmeyi Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice duyurdu.

Amerikan NBC televizyonuna konuşan Susan Rice, Ankara’nın ilk olarak ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için ABD ve ortaklarına Türkiye toprakları ve üslerinin kullanımına izin verdiğini söyledi.

Rice, Ankara’nın ayrıca Irak ve Suriye içinde faaliyetlere girmeleri için ABD ve koalisyon ortaklarının ‘tesislerini’ kullanmasına izin verdiğini belirtti.

TÜRKİYE İLE YAPILAN ANLAŞMA

Rice, Türkiye ile varılan anlaşmayı şu şekilde açıkladı: 

"Türklerden Suriye'ye tek başına kara birliklerini göndermelerini istemedik. Biz şununla ilgileniyoruz: Öncelikle, Türkler son birkaç gün içinde, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için, ABD ve ortaklarımızın Türk üsleri ve toprağını kullanmasına izin vereceklerine dair bir taahhütte bulundular. Bu yeni bir taahhüt, bu önemli katkıda Suudi Arabistan'a katılmış oldular. Buna ek olarak, Türkiye içindeki tesislerin, Irak ve Suriye içindeki faaliyetlerde, koalisyon güçleri yani Amerikan ve diğerleri tarafından kullanılabileceğini söylediler.  Bu yeni bir taahhüttür ve bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz.”


TÜRKİYE'NİN ŞARTI NE OLDU?

Cumartesi günü, Malatya gezisi dönüşünde bazı gazetelerin Ankara temsilcilerine konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise ABD’den gelen İncirlik Üssü’nün kullanımı ile ilgili talebe karşılık Türkiye'nin şartlarını hatırlatmıştı:

Fiilen bir şekilde İncirlik'ten ortak yürüttüğümüz faaliyetler var eskiden beri Irak'a dönük olarak. Ama kapsamlı bir harekâtın zemini olarak herhangi bir ülkenin bu anlamda bir katkısı bekleniyorsa o anlamda tutumumuzu söyledik. No fly zone (uçuşa yasak bölge) ve güvenli bölgeler ilan edilmeli.

ABD'den gelen 'Türkiye tüm üslerini açacak' açıklaması ile birlikte gündemde şimdi bu konu var. ABD Türkiye'nin uçuşa yasak bölge ile güvenli bölge talebini kabul etti mi? Henüz hükümet cephesinden ABD ile varılan anlaşmaya ilişkin bir açıklama yapılmış değil.




ABD'Lİ EKİP GELİYOR


ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta Türkiye topraklarındaki bir askeri üste, ABD'li ve Türk askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin Suriyelinin katılacağını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir ekip de bu hafta Türk askeri yetkililerle Ankara'da görüşecek ve eğitim programı bu görüşmede netleşecek. ABD, Suriye ve Irak'taki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerini koalisyon güçleriyle birlikte havadan bombalamayı sürdürüyor.
incirlik-abd-uçaklari.jpg
Ankara'dan İncirlik konusundaki bu habere hünez bir yalanlama gelmiş değil. Kobani'de IŞİD'i bombalayan ABD öncülüğündeki koalisyon jetleri bundan sonra İncirlik'ten kalkabilir.

TÜRKİYE'NİN 3 ŞARTI

Türkiye'nin IŞİD ile mücadele için üç şartı var. Bunlar; uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi.