BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Türkiye’nin AB üyeliğine Almanya’nın etkisi...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine bakışının daha net olması halinde üyelik sü...

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine bakışının daha net olması halinde üyelik sürecinin hızlanacağını söyledi.
Berlin Teknik Üniversitesi’nde Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Almanya Federal Meclisi eski Başkanı Rita Süssmuth’un yanı sıra akademisyenler, işadamları ve Berlin Teknik Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin katıldığı konferansta konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye’de son 10 yılda ulaştırma, denizcilik, demir yolları, haberleşme ve bilgi iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeleri anlattı. Bakan Yıldırım, konuşması sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’de hem ulaşımda hem iletişimde çok ciddi gelişmeler olduğunu söyleyerek, “Bunu sadece Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız değil, Avrupa’dan ülkemize tatile gelen vatandaşlarımız, yabancı turistler, herkes görüyor. Bütün bu gelişmelerin arkasında Türkiye’de son 10 yılda var olan siyasi istikrar ve güven var. Şimdi buna huzur ve barışı ilave ettiğimizde, terör belasından kurtulduğumuzda bu yaşadığımız gelişme bir misli daha hızla devam edecektir” dedi.
Almanya’nın AB içerisinde önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldırım, Almanya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine bakışının diğer üyeleri de dolaylı olarak etkilediğini ifade etti. Yıldırım, “En çok vatandaşımızın, soydaşımızın yaşadığı Almanya’da, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine bakış daha net olursa, daha samimi olursa, bunun Türkiye’nin üyeliği sürecini çok daha hızlandıracağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldırım, konferansta yaptığı konuşma esnasında kendisine Türkiye’nin 10 yıl içerisinde katettiği gelişmelerin sırrının ne olduğuna ilişkin sorular yöneltildiğini belirterek, “Bizim bu 10 yıl içerisinde katettiğimiz gelişmeler, gerek haberleşmede, gerek demiryollarında, gerek bölünmüş yollarda Almanların çok ilgilerini çekiyor. Ve bunun sırrı nedir, sebebi nedir diye merak ediyorlar. Bunun sırrı; ülkede var olan güçlü siyasi irade, güven ve istikrar ortamıdır. Bu ortam sayesinde AK Parti iktidarı 10 yıl boyunca birbirinden faydalı hizmetleri vatandaşlarımıza, ülkemize kazandırabilmiştir” dedi.
Kendisine sorulan sorulardan bir tanesinin de Almanya-Türkiye ilişkilerinin daha ileriye gidip gidemeyeceğine yönelik olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, bunun mümkün olduğunu ancak Almanya’nın bu konuda biraz daha cesur davranması gerektiğini dile getirerek, “Almanya’nın Türkiye’nin üyeliği konusunda, ilişkilerin geleceği konusunda çok daha net ve kararlı bir duruş sergilemesi icap eder diye düşünüyoruz. Çünkü bizim Almanya ile ilişkilerimiz turizm alanında, yani ekonomik ilişkiler anlamında Avrupa’daki ülkelerin çok çok üzerinde. Ve bizim vatandaşlarımız, soydaşlarımız Almanya’da diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla var. Dolayısıyla onlar da Almanya-Türkiye ilişkilerinin bağlarını geliştirmede en önemli katkıyı sağlıyorlar diye düşünüyorum” diye konuştu.
(İHA)