BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Mavi Marmara Davası’nda yakalama ve kırmızı bülten taleplerine ret

Filistin’e insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen ve 9 Türk vatandaşının şehit edildiği saldırıy...

Abone ol

Filistin’e insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen ve 9 Türk vatandaşının şehit edildiği saldırıya ilişkin davaya bugün devam edildi. Duruşmada, sanık İsrailli eski komutanlar hakkında yakalama ve kırmızı bülten talepleri reddedildi.
Filistin’e 31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen ve 9 Türk vatandaşının şehit edildiği saldırıya ilişkin davaya devam edildi. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, bugün mağdur Türkler’in yanı sıra gemide yer alan yabancı uyruklu kişiler de mağdur sıfatıyla ifade verdi. İfade sırasında mahkeme heyeti, mağdurlara kendi gemilerinde silah olup olmadığını, olayın hangi ülkenin karasularında gerçekleştirildiğini, kendilerine kelepçe takılıp takılmadığını, parmak izlerinin alınıp alınmadığını, tutukluluk sürecinde ailesine, büyükelçiliğe bir şekilde haber iletilip iletilmediğini sordu.
Duruşmada ifade veren insan hakları savunucusu Yunan aktivist Ar-rodidi Thravalov, kendilerine elektro şokla müdahale edildiğini belirterek, “Parmak izlerimizi aldılar, daha sonra kelepçe takarak bizi tartakladılar’’ dedi.
Yabancı uyruklu olan makine mühendisi başka bir mağdur ise, havaalanında çok dayak yediklerini ifade ederek, “Bizi birkaç saat sonra havaalanındaki cezaevine götürdüler. Çok küçük odalarda kaldık. Askerlerin gemideki ilk bakışlarını hala unutamadım” diye konuştu.
Mağdurlardan Muhammed Latif Kaya da, "Susuzluktan ağzım o kadar kurudu ki ağzımı ıslatmak için dudaklarımı ısırarak kanattım. Saçlarım uzundu ve üç asker saçlarımı ayrı yöne doğru çekti ve saçlarım ellerinde kaldı. İsrail askerleri bize ‘Neden saldırarak karşılık vermediniz?’ diye sorduğunda ‘Kabil’e karşı Habil olmayı istedik’ diyerek cevap verdik’’ şeklinde konuştu.
Alınan ifadelerin ardından duruşmada söz alan mağdur avukatları, sanıklar hakkında yakalama ve kırmızı bülten taleplerini mahkeme heyetine ilettiler. Mahkeme heyeti, sanıklara gönderilen tebligatların bizzat yapılıp yapılmadığının henüz belirlenememiş olması gerekçesiyle sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin talepleri reddederek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
(İHA)