BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Rusya ve İran'a kritik uyarı!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye'deki ateşkes ihlallerinin engellenmesi konusunda Rusya ve İran'a sorumluluklarının hatırlatıldığını söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu, İdlip’te rejim tarafından gerçekleştirilen kimyasal saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Suriye’de 30 Aralık 2016 tarihinde ateşkesin yürürlüğe girmesi ile ülke genelinde çatışmaların durdurulması ve ateşkes ihlallerinin tespit edilerek tekerrür etmesinin önlenmesi hedefiyle yoğun çaba harcadığını vurgulayan Müftüoğlu, şunları söyledi;

“Ateşkes ihlallerini tespit etmek ve ihlallerin sorumlularının bunları tekrar etmelerini önlemek amacıyla Rusya ile ikili düzeyde bir ateşkes izleme mekanizması kurulmuş, bu mekanizmanın derlediği bilgiler BM ve Uluslararası Suriye Destek Grubu ülkeleriyle de paylaşılmıştır. Astana toplantılarında ateşkesin güçlendirilmesi yolunda atılan adımlar bağlamında son olarak 14-15 Mart 2017 tarihli toplantıda İran da resmen anlaşmanın garantörü olduğunu duyurmuştur.

Ateşkes mekanizması ve bunun güçlendirilmesi sürecinde ülkemiz, ateşkese taraf olan sahadaki muhalif grupların anlaşmaya riayet etmeleri yolunda çaba gösterme sorumluluğunu, Rusya ve İran da Suriye rejimi ile onun destekçilerinin ateşkes düzenlemesinden kaynaklanan mükellefiyetlerine riayet etmesini sağlama sorumluluğunu üstlenmiştir.

RUSYA VE İRAN UYARILDI

Suriye rejimi hava unsurlarının dün İdlib’in Han Şeyhun kasabasında gerçekleştirdiği kimyasal saldırının ardından Rusya ve İran’ın Ankara Büyükelçilikleri nezdinde derhal girişimlerde bulunularak, bu menfur saldırının ateşkes düzenlemesinin son derece ağır bir ihlalini teşkil ettiği muhataplarımızın dikkatine getirilmiş, ateşkes düzenlemesinin selameti ve devamı bakımından son derece riskli bir durum oluşturan bu saldırıyı gerçekleştiren tarafın uyarılması ve benzer ihlallerin tekerrürünün önlenmesi konusunda diğer iki garantör ülkeye sorumlulukları hatırlatılmıştır”