BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kürtler diklendi! Türkiye'ye 'Bayrağı indirin' yanıtı

KERKÜK'e çekilen Kürt bayrağı krizi büyüyor. Türkiye'nin 'O bayrağı indirin' çıkışına 'diklenmeyle' karışık bir yanıt geldi. Bugün Irak Başbakanı da 'bayrağı indirin' diye açıklama yaptı. İşte Kürtler'in verdiği yanıt.

Abone ol

TÜRKİYE  ve Irak yönetiminin tepki gösterdiği Kerkük'teki Kürdistan bayrağı konusunda Kuzey Irak'tan diklenme geldi. KYP üyesi Adnan Mufti, 'Kerkük'deki Kürdistan bayrağı kesinlikle indirilmeyecek' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün uyarmış ve "Kerkük Türkmen Arap Kürt hepsinindir. Bizimdir diye bir iddia içine girmeyin bedeli ağır olur. Türkiye ile münasebetlerinizi bozarsınız. O bayraklarınızı hemen indirin Irak milli bayrağı ile yola devam edin. Yoksa geldiğimiz noktadan geri adım atmak zorunda kalırsınız" demişti.

Bugün Irak Başbakanı Haydar İbadi de Kerkük'deki bayrağın indirilmesini istedi. Bu çağrılar karşısında Mesud Barzani sessiz kalmayı tercih ederken, yanıt bağımsızlık referandumunu görüşmek için Bağdat'a giden Kürt heyetinden geldi.

IRAK BAŞBAKANI : BAYRAĞI İNDİRİN Irak Başbakanı Haydar İbadi, devlet televizyonundan yayımlanan haftalık basın toplantısında Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'e bayrağı indirmesi çağrısı yaptı ve "Ben bütün Iraklıların başbakanı, siz Kerkük'ün valisisiniz. Bir gruptan yana taraf tutar ve sırtınızı diğer gruplara çevirirseniz bu bir başarı değildir" diye konuştu.

KERKÜK'TEKİ BAYRAK KESİNLİKLE İNMEYECEK
Bayrak ve referandum konularını görüşmek üzere Bağdat’ta Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Adnan Mufti “Kerkük'te Kürdistan bayrağı kesinlikle indirilmeyecek. Bu yönde bir karar alınacaksa Kerkük İl Meclisi tarafından alınmalı. Sadece onlar böyle bir kararı verebilir” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu'nun Kerkük'te Kürdistan bayrağının indirilmesi yönündeki kararına ilişkin Adnan Mufti, “Irak Temsilciler Meclisi'nin kararını yanlış buluyoruz. Ayrıca yasal olarak bazı eksiklikler içeriyor. Karar sonrası atılan adımları takip ediyoruz. Parlamentoda durumun sakinleşmesi için çaba verildiğini biliyoruz. Bu konuyu görüşmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

KÜRTLER'İN BAĞIMSIZLIK HEYETİ
Kuzey Irak Kürtleri sadece Kerkük'te bayrak krizi değil Bağdat yönetimi ile de ipleri tamamen koparmanın hesabı içinde. Bunun için de Barzani başkanlığında iki Kürt partisi temsilcileri 2 Nisan'da biraraya geldi ve bağımsızlık ilan etmek için referanduma gitme kararı aldılar. Kürtler referandumu da bu yıl bitmeden yapmayı ve bağımsızlığı ilan etmeyi planlıyorlar.

KERKÜK KÜRT DEVLETİNİN Mİ OLACAK?
Kürtler bağımsızlık için referanduma hazırlanırken sözde devletin sınırları da merak konusu. Kerkük'e çekilen Kürdistan bayrağı bu petrol kentinin de o sınırlar içine dahil edilme hesabı olduğu düşünülüyor.

KERKÜK BAYRAK KRİZİ NASIL BAŞLADI : Kerkük'ün yerel yönetimini oluşturan il meclisi 28 Mart'ta kentteki resmi binalara Irak federal bayrağının yanısıra Kürdistan bölgesi bayrağını çekme kararını onaylamıştı. Teklifin görüşüldüğü oturumu Kerkük il meclisinde yer alan 16 Arap ve Türkmen temsilci boykot etmişti.