BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Mısır'a sert tepki: Reddediyoruz!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün yaptığı açıklamaya sert tepki gösterek, "Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün haddini aşarak 24 Eylül 2019 tarihinde yaptığı, ülkemiz ile Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan yalan ve iftiralarla dolu açıklamayı reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasına ilişkin yaptığı açıklamaya sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Sözcü Hafız'ın açıklamasının haddini aştığını belirterek "Ülkemiz ile Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan yalan ve iftiralarla dolu açıklamayı reddediyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanlığının internet sitesinden "Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün 24 Eylül 2019 Tarihinde Yaptığı Açıklama Hakkındaki Soruya Cevabı" başlığıyla yayınlanan yazılı açıklama şu şekilde:

"Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün haddini aşarak 24 Eylül 2019 tarihinde yaptığı, ülkemiz ile Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan yalan ve iftiralarla dolu açıklamayı reddediyoruz.

Darbeyle iktidara gelenlerin Türkiye’de demokrasiyi eleştirmesi başlı başına trajikomiktir.

Türkiye, uluslararası camianın sorumlu bir üyesi olarak, Mısır’da yaygın ve sistematik biçimde süren insan hakları ihlallerinin sona ermesine ve Mısır halkının demokrasi, adalet, eşitlik, özgürlük, hesap verebilirlik ve refah gibi meşru taleplerinin karşılanmasına yönelik çağrılarda bulunmaktadır. Mısır’daki hapishanelerde vicdanlara sığmayan uygulamalar ile siyasi kararlarla yürütülen yargılama süreçleri uluslararası toplum tarafından gayet iyi bilinmektedir. Bu uygulamalar esasen çeşitli uluslararası kuruluşların eleştirilerine konu olmaktadır.

Mısır’daki yönetim, iyi niyetli çağrı ve telkinlere olumlu yönde kulak vermek yerine, gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin üstünü örtmek ve Mısır halkının temel taleplerini kaale almamak için, daha önce de müteaddit kereler yaptığı şekilde, saldırgan bir tutum benimsemeyi tercih etmektedir.

Mısır’ın terörle mücadelede öncü bir role ve tecrübeye sahip olan ülkemizi bu konuda hedef alma gayretinin sözkonusu saldırgan tutumunun bir yansıması olduğu açıktır. Türkiye, FETÖ’nün yanısıra, PKK/YPG, El Kaide, DEAŞ gibi terör gruplarıyla yıllardır mücadele etmektedir. Türkiye’nin sınır ötesi bir tehdit teşkil eden terörizmle bu mücadelesi, Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerin toprak bütünlüğü ile bölgenin güvenlik ve huzurunun korunmasına da katkıda bulunmaktadır.

Açıklamada açıkça gördüğümüz gibi, darbeyle iktidara gelenlerin darbecilere destek olması da şaşırtıcı değildir. Esasen bu açıklama, Mısır’daki yönetimin, zulüm ve istibdada dayanan karakterini yansıtmaktan öteye gitmemektedir.

Türkiye, kardeş Mısır halkının barış ve refahı yönündeki ilkeli tutumunu sürdürecek; Mısır'da demokrasiye geri dönülmesine, hak ve özgürlüklerin tesis edilmesine ilişkin görüşlerini ifade etmeye devam edecektir."