BIST 10.107
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.425,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiye’den Kuveyt’e en sadık çağrı

Kuveyt’te sokak köpeklerinin sınır dışı edileceği iddialarına karşı Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Kuveyt Büyükelçiliği’ne itiraz dile...

Abone ol

Kuveyt’te sokak köpeklerinin sınır dışı edileceği iddialarına karşı Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Kuveyt Büyükelçiliği’ne itiraz dilekçesi gönderdi. Türkiye ile Kuveyt arasında geçen yıl imzalanan ‘Hayvancılık ve Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği’ anlaşmasını hatırlatan federasyon, sınır edişi edilmesi beklenen sokak köpeklerinin Uzak Doğu ülkelerinin sofralarında yer bulmaması için gönderilen itiraz dilekçesinde yardım teklifinde bulundu.
Arap Yarımadası’nın en zengin İslam ülkeleri arasında yer alan Kuveyt’in sokak köpeklerini rehabilite işleminin ardından anlaşmalı şirket aracılığı ile sınır dışı edeceği yönündeki iddialara sessiz kalamayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tepkisini Kuveyt Büyükelçiği’ne itiraz dilekçesi göndererek ortaya koydu. 2013 yılında Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmayı hatırlattıklarını belirten HAYTAP Temsilcisi ve Avukatı Özge Akım, “Federasyon olarak Kuveyt Büyükelçiliği’ne konuya ilişkin görüşlerimizi, yardımlaşma ve itirazlara ilişkin dilekçe sunuldu. Türkiye Kuveyt- arasında hayvan ve hayvancılık sağlığına ilişkin bir iş birliği anlaşması mevcut. Bu anlaşma çerçevesinde biz Türkiye olarak da bu anlamda kendileri ile yardımlaşmaya hazır olduğumuzu, bilinmeyen hususlar varsa bu konuda da destek olacağımızı ve federasyon olarak Türkiye’deki nüfusa ve hayvan hakları tecrübelerimizden yararlanabileceklerini içeren ve yaptıklarının alt tabanı hukuksal olsa da ama hukuka ve ahlaka uygun olmadığına dair bir yazışma başlatıldı” dedi.

“UZAKDOĞU SOFRALARINA LEZZET OLUYORLAR”
Muhtemel uygulamaya hiçbir ülkenin yanaşmak istemeyeceğini ve ortada büyük bir yanılgının mevcut olduğunu dile getiren Avukat Akım Kuveyt’tin bu girişimini ‘hayvan sevgisini çok fazla özümseyememiş ülkelerin kurtuluş planı’ olarak tanımladı. Avukat Akım, “Bütün ülkeler kendi sokak hayvanları ile mücadele ederken, sokak hayvanların nüfuslarını azaltmaya çalışırken hiçbir ülke açıkçası başka bir ülkenin hayvanlarını sahiplenmek istemeyecektir. Burada ciddi bir yanılgı var. Akla ilk gelen şey Uzakdoğu ülkeleri oluyor. Uzakdoğu ülkelerine bakıldığı zaman burada bu hayvanların gıda olarak da kullanıldığı yerler mevcut. Bu hayvanlar nereye gidebilir? Aslında yurtdışına gönderiliyor diye gösterilip ancak o yolculum sırasında telef olmalarına veyahut el altından uyutulma işlemlerine tabi tutulmamalarına neden olabiliyor” diye konuştu.

“KABUL EDEN ÜLKELERE KARŞI DA MÜCADELE VERECEĞİZ”
Kuveyt’in İslam ülkeleri arasında yer aldığını uygulamanın vicdanları rahatsız edecek nitelikte olduğuna dikkat çeken Avukat Akım hayvanları kabul edecek olan ülkelere karşı da hukuki mücadele başlatacaklarını açıkladı. Akım konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Kuveyt’in aslında İslami açıdan hayvanın yaradılışının doğası gereği hayvanın korunmaya ihtiyacı olduğunu zaten biliyor olması ve bu düşünce ile hareket ediyor olması gerekirken açıkçası bu düşüncede uzak olan bir yaklaşım bizi son derece üzdü ve şaşırttı. Bunun hukuken dinen ve vicdanen kabul görülecek bir yanı yok. Kabul eden ülkelere karşı da kararlarını durdurulmasına yönelik talebimiz olacaktır.”
(İHA)