BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.504,74
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeden dev enerji hamlesi

Türkiye'den dengeleri değiştirecek hamle. İranla enerji alanında işbirliğine gidecek olan Ankara enerjinin merkezi olacak..

Abone ol

Türkiye, enerji politikasında köklü değişikliğe hazırlanıyor. Bugüne kadar Doğu ile Batı arasında transit geçiş ülkesi olarak kabul edilen Türkiye, İran ile başlatacağı işbirliği sonucu dünya enerji ticaretinde kilit ülke konumuna ulaşacak. Türkiye, doğalgaz konusunda 2004'te tahkimlik olarak karşısına aldığı İran'la, enerji ticaretinde üç alanda ortaklık kuracak.   

Pakette, yarı yarıya ortaklıkla kurulacak bir şirket aracılığıyla İran'da yeni doğalgaz ve petrol kuyuları açılarak Türkiye tarafından işletilmesi, İran tarafında 3 adet doğalgaz elektrik santrali kurulması ve İran petrolünün Ceyhan terminalinden dünya pazarına pazarlanması yer alıyor. Türkiye'nin sadece İran doğalgazının pazarlanması ve işletilmesi için şimdiden en az 2 milyar dolarlık finansman sağlamayı kabul ettiği öğrenildi.

İşbirliği paketinde ne var

 * Türkiye ve İran yarı yarıya ortak olacakları bir şirket kuracak.
* Şirket aracılığı ile İran'da Türkiye tarafından işletilecek yeni doğalgaz ve petrol kuyuları açılacak.
* İran'da 3 adet doğalgaz elektrik santralı kurulacak.
* İran petrolü dünya pazarına Ceyhan terminalinden pazarlanacak.

İran tarafının teklife sıcak bakmasıyla birlikte konu İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki'nin şubat ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde üst düzeyde konuşuldu.

Anlaşma sağlanırsa Türkiye, dünyanın ikinci büyük doğalgaz rezervine sahip İran'ın rezervlerini işletme hakkını da kazanacak. Ayrıca bu anlaşmalarla Türkiye transit geçiş ülkesi olmaktan ticarete katılan ülke konumuna yükselecek.

İşbirliği paketinin içinde yarı yarıya ortaklıkla kurulacak bir şirket aracılığıyla İran'da yeni doğalgaz ve petrol kuyuları açılarak Türkiye tarafından işletilmesi, İran tarafında 3 doğalgaz elektrik santralı kurulması ile İran petrolünün Ceyhan terminalinden dünya pazarına pazarlanması yer alıyor.

Bütün bu faaliyetler İran-Türkiye ortaklığında gerçekleştirilecek. Türkiye'nin sadece İran doğalgazının pazarlanması ve işletilmesi için şimdiden en az 2 milyar dolarlık finansman sağlamayı kabul ettiği öğrenildi.

Hürriyet