BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,84
ALTIN 2.417,25
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den büyük hamle! Tarihi anlaşmada imzalar atıldı

Türkiye, Fransa ve İtalya arasında savunma iş birliği niyet beyanı imzalandı. İş birliğinin ilk adımı olarak SAMP-T hava savunma sistemini temel alan bir sistemin EUROSAM Konsorsiyumu ile Türk firmalarınca analizi yapılacak ve üç ülkenin ortak ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanacak.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, NATO Savunma Bakanları Toplantısı dolayısıyla geldiği NATO Karargahı'nda çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Bakan Canikli, bu kapsamda Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ve İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti ile de bir araya geldi.

CANİKLİ: HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİN OLUŞUMUNA KATKI SAĞLAYACAK

Milli Savunma Bakanı Canikli, Türkiye, Fransa ve İtalya Savunma Bakanlarınca savunma işbirliği niyet beyanı imzalanmasına ilişkin, "Biliyorsunuz S400 hava savunma sisteminin yanında yine salt füze sistemlerinin daha iyi bir üst modelinin bu ülke firmalarıyla geliştirilmesi, Türkiye ile birlikte üretilmesi ve kullanılmasını içeriyor. Bu alandaki eksikliğimizi de büyük oranda giderecek ve yerli, milli imkanlarla hava savunma sisteminin oluşumuna katkı sağlayacak bir proje." dedi.

ÜÇ ÜLKENİN ORTAK İHTİYAÇLARINE YÖNELİK ÇALIŞMALAR BAŞLANACAK

Üçlü görüşmede, Fransa ve İtalya savunma bakanlıkları ile Milli Savunma Bakanlığı arasında savunma iş birliğine ilişkin niyet beyanı imzalandı. İş birliğinin ilk adımı olarak SAMP-T hava savunma sistemini temel alan bir sistemin EUROSAM Konsorsiyumu ve Türk firmaları tarafından analizi yapılacak, üç ülkenin ortak ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanacak.

BİRÇOK KONUDA İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

Bu kapsamda ayrıca askeri elektronik sistemler, yazılım ile simülasyon sistemleriyle muhabere teçhizatı dahil, hava ve füze savunma sistemlerinin ortak üretiminde iş birliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra teknolojik iş birliği dahil savunma sanayi alanındaki ilişkilerin geliştirilmesinin desteklenmesi hedefleniyor.

DİKKAT ÇEKEN DİĞER MADDELER

Ülkeler arasındaki savunma ve güvenlik ilişkilerinin güçlendirilmesi,  iş birliği ile NATO kapsamında ikili ve üçlü formatlarda istişareler yapılması, NATO’nun ortaklarıyla iş birliğinin geliştirilmesine destek olunması da niyet beyannamesindeki diğer maddeler olarak dikkati çekiyor.