BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.497,78
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den AB için radikal karar!

Avrupa Birliği'nin yeni fasıl açmaması durumunda Türkiye'nin sert bir hamle yapması planlanıyor..

Abone ol

Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde; 3 yıl aradan sonra yeni fasıl açma girişimi 25 üye ülkenin desteğine rağmen Almanya ve Hollanda engeline takıldı. “Bölgesel Politikalar” faslının açılıp açılmaması kararı pazartesi gününe kaldı.

HOLLANDA SÜRE İSTEDİ
Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplanan AB daimi temsilciler komitesi (COREPER), 26 Haziran’da açılması öngörülen “Bölgesel Politikalar” faslıyla ilgili hazırlıkları ele alırken diğer 25 üye ülkenin onay verdiği açılışa Almanya ve Hollanda’dan itiraz geldi. AB kaynakları “Hollanda bu konuyu parlamentosunda, Dışişleri Bakanı’nın da katılacağı bir oturumda tartışmak için süre istedi. Almanya ise engellemekte kararlı görünüyor” açıklaması yaptı. COREPER’i oluşturan Avrupa Birliği büyükelçilerinin “Bölgesel Politikalar” faslını açıp açmamayı gelecek hafta başında tekrar değerlendirecekleri belirtildi. Faslın açılmamasıyla ilgili nihai karar resmi gündemde olmamasına rağmen, konunun pazartesi Brüksel’de toplanacak AB dışişleri bakanları tarafından da ele alınması bekleniyor.

ZİYARETLER ASKIYA
“Bölgesel Politikalar” faslının açılmaması halinde Ankara’nın sert tepki vermesi ve ilk olarak 27-28 Haziran’da Avrupa Parlamentosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nu iptal etmesi, ardından Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel’in danışmalarda bulunmak üzere geri çekilmesi ve üst düzey ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.