BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.450,42
HABER /  DÜNYA

Türkiye ve Rusya Haması sevindirdi

Medvedev'in Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Hamas ile ilgili sözleri, örgütten takdirle karşılandı.

Abone ol

Hamas Hareketi, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in, Hamas'ı işaret ederek, Ortadoğu barış sürecine tüm ilgili tarafların davet edilmesi yolundaki açıklamalarının, Hamas için bir "takdir" ifadesi olduğunu ve örgütün "hak ettiği gerçek siyasi boyutu ortaya koyduğunu" belirtti.

Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketinin üst düzey liderlerinden Salah El-Bardavil, Gül ve Medvedev'in açıklamalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren bir açıklama yaptı.

El-Bardavil, Hamas'ın gerek seçim sandıklarında ve meydanlarda, gerekse cihad yolunda Filistin halkını "sadık bir şekilde temsil ettiğini" vurguladı.

Salah El-Bardavil, açıklamasında "Hamas'a verilen bu sertifika, örgütün siyonizmin baskısına ve saldırılarına karşı gösterdiği direnişten kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

El-Bardavil, Rusya örneğinde olduğu gibi, diğer ülkelerin de Hamas'ın meşruiyetini tanıyacağı beklentisinde olduklarını dile getirdi ve Hamas'ın direniş mücadelesi veren Filistin halkını çevresinde tutmayı başardığını belirterek, Filistinliler'in meşru haklarını savunmayı bırakmamasının bunda etkin olduğunu da kaydetti.

RUSYA, HAMAS İLE TEMASINI SAVUNDU

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Hamas'ın Suriye'de sürgünde yaşayan siyasi büro şefi Halid Meşal ile görüşmesini savundu.

Bakanlık sözcüsü Andrei Nesterenko, yazılı bir açıklamada bulunarak, "Hamas yapay bir oluşum değildir, Filistinlilerin önemli bir bölümü tarafından güven ve sempati duyulan bir harekettir" ifadesine yer verdi.

Nesterenko, yazılı açıklamasında, "İsrail-Filistin müzakerelerinin başarısı için vazgeçilmez koşul olarak bir Filistin birliğinin tesis edilmesi meselesi bu görüşmenin merkezinde yer almıştır. Uluslararası toplumun isteklerinin gerçekleşmesini sağlamanın bazı hareketlerin tecrit edilmesi yoluyla değil bütün Filistinlilerin birlik içinde olması yoluyla mümkün olabileceğine inanmaktayız" ifadesini de kullandı.

Açıklamada, ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı bugün aradığını ve görüşmenin içeriğini kendisine aktardığı da kaydedildi.

Medvedev, Türkiye ziyaret öncesinde Suriye'ye gitmiş, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile birlikte, salı günü Meşal ile görüşmüş, İsrail de bu görüşmeden duyduğu "derin hayal kırıklığını" dile getirmişti.