BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,59
ALTIN 2.385,02
HABER /  GÜNCEL

Türkiye üzerinden Avrupa'ya kaçak göç

Economist, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yardımcı olmak için neden göçmenlerin yükünü çekmek zorunda olduklarını sorguladığını yazıyor.

Abone ol

Economist dergisi, Türkiye üzerinden Avrupa'ya kaçak göçü ele aldığı bir yazıda, Ankara'nın bu konuyu Avrupa Birliği'yle müzakerelerde bir koz olarak gördüğünü aktarıyor.

Dergiye göre göçmenler, şişme botlarla Meriç'i geçip Yunanistan'a varmak için Türkiye'deki insan kaçakçılarına 300'er euro ödüyor.

Göçmenler Yunanistan'da kısa bir süre gözaltına alınıyor ya da polise teslim oluyor. Genellikle göçmenlere 30 gün ülkede kalabileceklerine dair belge veriliyor.

Dedeağaç'taki Faslı bir insan kaçakçısı Atina'dan Fransa'ya kamyonların gizli bölmesinde adam kaçırmak için 4 bin Euro alıyor. Son zamanlarda göçmenler daha çok Batı Balkanlar güzergahını kullanmaya başladı.

Economist'e göre, Yunanistan'daki kaçak göçmenlerin çoğu Meriç'i geçerek gelmiş. Yerel polis kayıtlarına göre, sınırı geçenlerin sayısı üç yıl içinde 8,800'den 55 bine çıkmış.

Kaçak göçmenlerin çoğu Pakistanlı. Onları Afgan, Bangladeşli, Cezayirli ve Kongolu göçmenler izliyor. Bazı tahminlere göre, Yunanistan'da yarım milyon kaçak göçmen var ve bu kişiler kriz nedeniyle iş bulamıyor.

Yazı şöyle devam ediyor:

"Kaçak göçü durdurmak için Avrupa Birliği sınır koruma örgütü Frontex de Yunan polisine yardım ediyor. Muhafızları gelişmiş cihazlarla sınırı gözlüyor, bazen 100 kişilik gruplar oluşturan, sınırı geçme hazırlığındaki kişileri tespit ediyor. Yunan polisi Türklere haber veriyor. Ama Türk tarafında polis değil asker sorumlu ve genellikle geç müdahale ediyorlar."

Economist'e göre bir Yunan polis yetkilisi "Ama Türk birlikleri artık kaçakları görmezden gelmekten vazgeçmiş gibi görünüyor" derken, insan hakları eylemcisi Murat Çelikkan, Türkiye'ye Afganistan, İran, Pakistan ve şimdi Suriye'den göçmen akını olduğunu, Türkiye'nin bu kişilerden kurtulmaya çalıştığını söylüyor.

Dergi, "Ancak Türkler bu akını aynı zamanda AB'ye karşı bir koz olarak da görüyorlar ve sırf Avrupa Birliği'ne yardımcı olmak için neden göçmenlerin yükünü çekmek zorunda olduklarını sorguluyorlar" diyor.