BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye savaş meraklısı değil ama

Türkiye’nin savaş meraklısı bir ülke olmadığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Esad yönetimini uyardı.

Abone ol

Türkiye’nin savaşların ödettiği bedelleri bilen bir ülke olduğunu belirten Bozdağ, Meclis’ten çıkan tezkerenin Suriye yönetimine savaş çıkaracak adımlar atmama yönünde bir ikaz olduğunu kaydetti. Bozdağ, "Suriye bu uyarıyı dikkate almaz ise Türkiye gereğini yapmakta da tereddüt etmeyecektir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yıldız Sarayı'nda katıldığı ‘Osmanlı Belgelerinde Umman’ konulu panelin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

‘Meclis’ten geçen tezkerenin sadece Suriye’ye değil, diğer ülkelere de yönelik olduğu’ şeklindeki eleştirilerin sorulması üzerine Bozdağ, tezkerenin sadece Suriye’ye yönelik olduğunu söyledi. Eleştirilerin muhalefet partilerinin bir çarpıtması olduğunu belirten Bozdağ, tezkerenin Türkiye’nin egemenlik hakkını, güvenliğini, topraklarını korumak için bir tedbir olduğunu kaydetti. Bozdağ, “Bu bir nevi Suriye yönetimine bir ikazdır. Savaş çıkaracak adımlar atma' ikazıdır. 'Türkiye'nin egemenlik alalına girme' ikazıdır. Suriye umarım bu uyarıyı dikkate alacaktır. Eğer etmez ise Türkiye gereğini yapmakta da tereddüt etmeyecektir. Angajman kuralları değiştirildi ve Türkiye Suriye'den gelen her saldırıya anında karşılık vermektedir.” dedi.

“Türkiye savaş meraklısı bir ülke değildir.” diyen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü savaşların ödettiği bedelleri biliyoruz. Suriye Türkiye'nin bu noktadaki kararlığını görmüştür. Tezkere dileriz ki kullanılmaz. Kullanılma ve ihtiyacı duyulmaz. Eğer kullanma ihtiyacı doğarsa Türkiye bunu kullanmakta tereddüt etmez."

TÜRKİYE GEÇMİŞİ İLE YÜZLEŞİYOR

Medya patronlarının Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’na ifade vermesinin hatırlatılması üzerine Bekir Bozdağ, Türkiye’nin geçmişiyle yüzleştiğini söyledi. Bir taraftan 12 yargılamasının, diğer taraftan Silivri’de önemli davaların devam ettiğini kaydeden Bozdağ, “Türkiye'nin geçmişine baktığınızda bunlar son derece önemli olaylardır. İleride Türkiye'nin demokrasi ve hukuk tarihi bunları yazacaktır. Türkiye'nin bunlarla ne kazandığını yazacaktır.” dedi.

Bir zamanlar darbelere maruz kalmış, milletvekilleri asılmış olan Meclis’in bugün darbeleri sorguladığını hatırlatan Bozdağ, “Darbecileri millet adına sorguya çekiyor. O nedenle Meclis’te de tarihi bir yüzleşme yaşanıyor. Meclise gelip bilgi veren ister asker, ister sivil, ister medya patronu olsun Türkiye'nin geçmişine dair bir hesap dökümü ortaya çıkarılıyor. Böylesi yüzleşmelerin Türkiye'ye kazandıracağı çok şey vardır." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de seçme ve seçilme yaşıyla ilgili hala demokrasiyle bağdaşmayan tarafların olduğunu belirten Bozdağ, “18 yaşındaki bir kişi Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı seçimine, milletvekili seçimine oy verirken, kendisine seçilme hakkı tanımamaktayız. Aksede olan er ve erbaşlara da seçme ve seçilme hakkı vermiyoruz. O nedenle sayın başbakanın açıklamasını yerinde görüyorum.” şeklinde konuştu.

Seçme ve seçilme yaşıyla ilgili değişikliklerin hayata geçirilmesi için anayasa değişikliğinin gerektiğini ifade eden Bozdağ, “Bu çerçevede parlamento zemininde bir mutabakat aranacaktır. Mutabakat sağlanması durumunda seçme ve seçilme yaşı önündeki demokratik olmayan engelleri ortadan kaldırmış oluruz." dedi.