BIST 9.071
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,48
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Rusya'nın savaş uçağını düşürdü

SURİYE sınırında Türk jetlerinin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Güvenlik Zirvesi'ni toplama kararı aldı. İşte Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan son dakika haberleri...

Abone ol

SURİYE sınırında Türkmen Dağı bölgesinde savaş uçağı düşürüldü. Gelen son dakika haberlere göre sınır ihlali yapan savaş uçağını Türk jetleri vurdu.

Bu bilgi Türk askeri yetkilileri tarafından da doğrulandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu NATO nezdinde girişimde bulunacağını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise güvenlik konseyini acil olarak toplantıya çağırdı.

Rusya uçağıyla ilgili dakika dakika yaşanan son gelişmeler:

17.35GÜVENLİK ZİRVESİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Güvenlik Zirvesi Toplantısı başladı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıya, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bazı bakanlar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılıyor.

17.30ABD DOĞRULADI

 ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türk pilotların Rus uçağını 10 kez uyardığını doğruladı 

17.25SURİYE: TERÖRÜ DESTEKLEYENLERİN YENİ SUÇU

Suriye Enformasyon Bakanı Umran Zuabi, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesine ilişkin olarak "Terörü destekleyen ülkelerin yeni bir suçu" değerlendirmesinde bulundu.

17.20BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANACAK MI?

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanı İngiltere'nin Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi konusunda BMGK'ya henüz toplantı talebi gelmediğini söyledi

16.50KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türk jetlerinin düşürdüğü Rus savaş uçağı ile ilgili açıklama yaptı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu resmi twitter hesabından, "Suriye sınırındaki endişe verici olayları ülkemiz adına büyük bir dikkat ve kaygıyla izliyorum" diye yazdı.

16.40"TÜRKİYE'YE GİTMEYİN" UYARISI

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye ziyaretini iptal etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Rus vatandaşlarına da "Türkiye'ye gitmeyin" dedi.

16.05GÜVENLİK ZİRVESİ TOPLANIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, bu akşam yapılacak güvenlik toplantısında bölgedeki son gelişmeler değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek toplantıda, bölgedeki son gelişmeler ele alınacak.

Toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bazı bakanlar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılacak.

16.00"PİLOTU PARAŞÜTLE İNERKEN VURDUK"

Bölgedeki Türkmen birliklerinden Sultan Abdulhamid Han Tugayı Sözcüsü Mustafa Abdullah yaptığı açıklamada, cuma günü rejim birliklerinin kontrolüne geçen Türkmen Dağı'nın en stratejik tepesi olan Kızıldağ'da bu sabah saatlerinden itibaren geniş çaplı operasyon başlattıklarını belirtti.

Kızıldağ bölgesinde 3 gündür şiddetli çatışmalar yaşandığını ifade eden Abdullah, şunları kaydetti:

"Kızıldağ bölgesinde 3 gündür devam eden operasyonlar sonrasında bugün saat 06.00 sıralarında geniş çaplı operasyon başlatıldı. 6 şehit ve 14-15 yaralımız var. Rejimin eline geçen Kızıldağ, bütün noktalarıyla bizlerin kontrolüne geçti. Sıcak çatışmalar devam ediyor, inşallah ilerleyişimiz devam edecek. Çatışmalar sırasında bir tank, 3 doçka ve bir buldozer ele geçirdik. Rejim askerleri, Şii milisler ve Mihraç Ural teröristlerinden yüzlerce ölü Kızıldağ'da kaldı. Operasyonlar devam ederken Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağı düşürüldü, pilotlar paraşütle atladı. Rejim ile bizim aramızda kalan, iki tarafın da giremediği, sıcak çatışmaların devam ettiği alana inen pilotlardan birisi mücahitlerimizin eline geçti."

15.30RUSYA'YA AİT HELİKOPTER VURULDU

 Hatay sınırında düşürülen Su-24 tipi Rus uçağından sonra şimdi de Suriye'de bir Rus helikopteri vuruldu. Suriyeli muhaliflerin Amerikan yapımı Tow füzeleriyle vurduğu helikopter, Lazkiye'de Esad rejiminin kontrolündeki bölge yakınlarına acil iniş yaptı.
 
Suriye sınırındaki Türkmen bölgesine iki cismin daha yanarak düştüğünü bildirdi.

15.20BÜYÜKELÇİLER DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

 ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin Büyükelçileri Dışişleri'ne çağırıldı.

14.55PUTİN'DEN SERT ÇIKIŞ

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Suriye'de Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağı hakkında son dakika açıklama yaptı.

Putin açıklamasında, "Rus uçağının düşürülmesini sırtımızdan bıçaklanmak olarak yorumluyoruz. Uçak düşürme olayının Rusya-Türkiye ilişkileri açısından ciddi sonuçları olacaktır. Savaş uçağımız vurulduğunda Suriye sınırının 1 kilometre içerideydi, pilotlar kimse için tehdit oluşturmuyordu." dedi.

14.30ELÇİLER KARŞILIKLI OLARAK ÇAĞIRILDI

Türkiye’nin Suriye sınır bölgesinde sabah saatlerinde vurularak düşürülen SU-24 Rus savaş uçağı diplomasiye devredildi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili çağrıldığı Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Hemen ardından Türkiye’nin Moskova’daki misyon şefi Rus Dışişleri'ne davet edildi.

13.00NATO'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

NATO, Rusya uçağının düşürülmesine ilişkin, “Durumu yakından takip ediyoruz. Türkiyeli yetkililer ile irtibat halindeyiz” dedi.

Ayrıca, NATO, Türkiye’nin talebi üzerine 18.00’de olağanüstü toplanacak.

12.15RUS PİLOTLARIN BİRİ ÖLDÜ

Vurulan savaş uçağından son anda atlayan Rus pilotlarla ilgili yeni bilgiler geldi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre pilotlardan biri öldü diğeri ise Türkmenler'in elinde. Bölgeye pilotları almak için giden Rus helikopterleri iniş yapamıyor. Türkmenlerin ellerinde tuttukları pilotu almasını önlemek için helikopterlerin inişine izin vermediği bildiriliyor.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA : ÇOK CİDDİ BİR OLAY

Rus uçağının Türk F-16'lar tarafından düşürülmesi sonrası Kremlin'den de flaş bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü "Rusya uçağının düşürülmesi çok ciddi bir olay" dedi.

Kremlin adına açıklama yapan sözcü Dimitri Peskov, "Uçağın düşürülmesi ciddi bir olay ancak sonuç çıkarmak için henüz çok erken. Tüm bilgileri elde etmeden birşey söylemek doğru değil" dedi.

11.20RUS UÇAĞI NASIL DÜŞÜRÜLDÜ?

Rus savaş uçağının nasıl düşürüldüğüne dair iki farklı açıklama geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, "Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur” denildi.

Buna karşın Rusya Savunma Bakanlığı, uçağın ilk verilere göre karadan açılan ateş sonucu düşürüldüğünü savundu.

11.00TSK'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı vurulan savaş uçağıyla ilgili beklenen açıklamayı yaptı. Açıklamada, Rus uçağının 5 dakika içerisinde 10 kez hava ihlali nedeniyle uyarıldığının altı çizildi. TSK, uçağın düşürülmesiyle ilgili "Uçak Türkiye angajman kuralları kapsamında saat 09.24'te düşürüldü" notunu paylaştı. 

10.50RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Vurulan savaş uçağına ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan beklenen ilk açıklama geldi.

Rusya savaş uçağının kendilerini ait olduğunu duyurdu.

Rus dışişleri 'uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmediğini' öne sürdü.

Bu açıklamanın ardından Rusya lideri Putin flaş bir karar aldı. Putin Rusya güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı. Bu güvenlik zirvesinde alınacak karar ve Türkiye'ye verilecek tepki bekleniyor.

10.40SAVAŞ UÇAĞI RUSYA'NIN ÇIKTI

Vurulan savaş uçağının Rusya'ya ait olduğu ortaya çıktı. Düşürülen uçağın SU - 24 tipi olduğu açıklandı. Düşen uçaktan paraşütle atlayan pilotlardan biri Türkmen Dağı'na, diğeri ise Yayladağ'a yakın bir bölgeye düştü.Türkmen bölgesine düşen pilotun Türkmenlerin elinde olduğu iddia ediliyor.

10.30TÜRK JETLERİ VURDU

Suriye sınırında düşen uçağı Türk savaş uçaklarının vurduğu askeri kaynaklar tarafından doğrulandı. Türk hava sahasını ihlal eden uçağın vurulmadan önce uyarıldığı bildirildi.

Daha önce Rusya savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmişlerdi. Angajman kuralları gereği Türkiye tekrarı halinde ihlali yapan uçağı vuracağını söylemişti.

10.00BAŞBAKAN'DAN FLAŞ ADIM

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüşerek bilgi aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla NATO-BM nezdinde girişimde bulunulacağı belirtildi.

10.00PİLOTLAR ATLADI VİDEO GÖRÜNTÜSÜ
09.30CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, düşürülen uçağın Türkiye'nin Hava Sahasını ihlal ettiği, daha sonra uyarıldığı ve angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğü belirtildi. Düşen uçağın SU24 tipi Rus uçağı olduğu bildirildi.