BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye onlar için büyük bir örnek

Daily Telegraph'a göre 'Türkiye'nin bölgede istikrar gücü olarak hareket etme potansiyelinin hafife alınmaması gerek.'

Abone ol

Daily Telegraph'ın başyazılarından birinin konusu Abdullah Gül'ün İngiltere ziyareti ve Türkiye.

Yazının başlığı: Türkiye, Müslüman dünyasına bir örnek.

Gazete, bir çok Arap ülkesinin ciddi siyasi karışıklıklar yaşadığı bir dönemde, Türkiye'nin bölgede istikrar gücü olarak hareket etme potansiyelinin hafife alınmaması gerektiğini vurguluyor.

Daily Telegraph'a göre Gül'ün ziyareti Batı ile Orta Doğu arasında köprü vazifesi gören ülkeyle İngiltere'nin bağlarını güçlendirme fırsatı sunuyor.

Türkiye'nin geçmişte kendi siyasi çalkantılarını yaşadığını, ancak son yıllarda modern demokratik bir devlet olma yolunda dev adımlar attığını belirten

Telegraph kimi iktisatçıların Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın en büyük ekonomiye sahip on ülkesinden biri olacağı yolundaki tahminlerini aktarıyor.

Telegraph'a göre "bu ılımlı İslam devletinin, hızlı bir ekonomik büyümeyi sağlamakta ve İslam'ın demokrasiyle uyumluluğunu kanıtlamakta sağladığı başarı, kesinlikle Müslüman dünyasında başka ülkelerde de demokrasi yanlısı kesimlere bir model olarak hizmet etmeli."

"Bu başarılar şüphesiz Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik hedefini güçlendirecektir" diyen Daily Telegraph, bu meselenin Gül'ün Başbakan Cameron'la bugün yapacağı görüşmenin baş gündem maddesi olacağını belirtiyor.

Daily Telegraph gazetesine göre "Euro bölgesindeki kriz çözülene kadar üyelik konusunda ciddi bir müzakere beklenmese de hala değerli bir müttefik olduğu konusunda Türkiye'nin güvenini tazelemek, Batı'nın çıkarına."

Yine gazeteye göre Cameron, görüşmesi sırasında Gül'ü İsrail'le gerilen ilişkileri onarması için bastırmalı.