BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Türkiye milletvekilliği konusuna değindi

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Atilla Kart, Türkiye milletvekilliği konusunun Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda görüş...

Abone ol

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Atilla Kart, Türkiye milletvekilliği konusunun Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini belirtti.
Kart, polislere taltif ödenmesine ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Emniyet Teşkilatı Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu’na göre, emniyet mensuplarına, ülkenin güvenliği, devletin çıkarları, kişilerin can, ırz ve mallarını korumada, olağanüstü durumlarda gösterdikleri fedakarlık nedeniyle para ödülü verildiğini anımsatan Kart, AK Parti iktidarına kadar genel uygulamanın bu yönde olduğunu söyledi. AK Parti iktidarıyla, bu konuda büyük haksızlıkların, adaletsizliklerin yapıldığını, bu durumun emniyet camiasında ayırımcılık boyutlarına ulaştığını ileri süren Kart, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde her 3 ayda bir taltif adı altında ödeme yapıldığını, bu ödemelerden sadece TEM Şube, Organize Şube, Asayiş Şube emrinde görevli amir ve memurların yararlandığını söyledi.
Taltif ödemeleri yoluyla, özellikle 2002’den bu yana Emniyet bünyesinde haksız ve adaletsiz ödemeler yapılmak suretiyle ve nüfuz suistimali yoluyla ayırımcılık yapıldığını iddia eden Kart şunları söyledi: "Taltife konu olay veya başarıyla ilgili birim personeli dışında, emeği geçmeyen personel taltif teklif listesine eklenmekte, personelin görevli olmasının fiilen mümkün olmadığı dosyalarda bile yer aldığı, komiser yardımcılığı kursunda bulunan personelin teklif listesine yazılması gibi, özellikle operasyonel çalışmalarla ilgili teklif listelerinde katkısı bulunmayan, idari birimlerde çalışan personel, eğitim, sosyal hizmetler, ruhsat, pasaport, PMEM gibi personelin yer aldığı; hatta aynı personelin aynı anda hem Asayiş hem Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele hem de Terörle Mücadele birimlerinin teklif listelerine yazıldığı, teklif listelerinde kabulü mümkün olmayacak çok sayıda personelin yer aldığı uygulamalar mutat hale gelmiştir. Bu vakıa, emniyetin kendi kayıtlarında bile kabul edilmiştir. Haksız taltif ödemeleri yoluyla, lüzumsuz kaynak israfına yol açıldığı itiraf edilmektedir. Polis, bir taraftan Hükümet eliyle vatandaşa karşı şiddet uygulamak durumunda kalmış, devamında ise taltif yoluyla tatmin edilerek, Hükümet’e bağımlı hale getirilmiştir. Polis, bu yolla bir anlamda susturulmaktadır. Devletin bütçesi, vatandaşına, öğrencisine, gencine, çocuklarına Hükümet’in kanunsuz talimatlarıyla şiddet uygulayan polislere taltif olarak ödenmiştir. Taltif ödeneği, Hükümet tarafından keyfi, sorumsuz ve ayırımcı amaçlarla harcanmıştır. Kamu bütçesi zarara uğratılmıştır."

"TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ ÖNCELİKLE CHP’NİN TEKLİFİ"
Kart, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Demokratikleşme paketi çerçevesinde Türkiye milletvekilliğinin gündeme gelmesine ilişkin soru üzerine Kart, Türkiye milletvekilliğinin öncelikle CHP’nin teklifi olduğunu söyledi. Kart, CHP’nin, seçim sistemi ve siyasi partiler yapılanmasını bütün olarak gördüğünü, barajın sıfırlanmasını önerdiğini belirterek, uzlaşmaya dayalı bir anayasa yapmak isteniliyorsa, bunun görüşüleceği yerin Anayasa Uzlaşma Komisyonu olduğunu kaydetti. Kart, "Hal böyleyken siz orada bu konuları görüşmeyeceksiniz; kapalı kapılar ardından korsan hazırlık yaparcasına, baskın yaparcasına, ’daraltılmış bölge, Türkiye milletvekilliği’ diyeceksiniz... Böyle bir çalışmayı toplumsal uzlaşma ve uzlaşma komisyonu iradesiyle bağdaştıramıyoruz. Varsa bir çalışma, konuşulacağı yer komisyondur" diye konuştu.
Kart, PYD Başkanı Salih Müslim’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin anımsatılması üzerine Türkiye’nin, onlarca terör örgütünün barındığı Özgür Suriye Ordusu içinde taraf konumuna geldiğini savundu. Kart, Hükümet’in, dirayetsiz tutumu nedeniyle Türkiye’nin, Suriye’deki gelişmelerde inisiyisatif ve etkili olma konumunu büyük ölçüde kaybettiğini ifade etti.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarında hangi aşama gelindiğini sorulması üzerine Kart, "Meclis Başkanı dahil olmak üzere Hükümet eliyle tam bir bilgi kirliliği var. Anayasa taslağı Sayın Meclis Başkanı’nın ifade ettiğinin aksine 177 madde değil, bir mutabakat sağlanacaksa 158-160 madde civarında olacaktır. 27 ve 23 maddelik iki blok var, iki blokta da çok büyük ölçüde 3 parti mutabakat sağladı. 50 maddede tama yakın bir gelişme var. Mutabakata varılan 48 madde artı 50 madde büyük ölçüde olgunlaşmış durumda. Danışmanlarımızın yargı ile temel hak ve özgürlükler bölümünde mutabakat sağladığı madde sayısı 8-9 civarında. Danışmanların bu okumalarını pazartesinden itibaren komisyon olarak değerlendireceğiz. Yazım Komisyonu toplantısına, Meclis Başkanı da katılacak. Meclis Başkanı’nın yazım aşamasındaki çalışmalara katılması son derece yararlı olacak" dedi.
(İHA)