BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.517,76
HABER /  GÜNCEL

Türkiye kaybedenler liginde

Ülkeler, 'liderler', 'ortalamalar', 'tutunanlar' ve 'kaybedenler' olarak dört gruba ayrılıyor.

Abone ol
TİSK, Avrupa Komisyonu’nca ülkelerin “yenilikçilik” performansını değerlendirmek amacıyla hazırlanan endeksin 2005 sonuçlarında Türkiye’nin, sonuncu olduğunu bildirdi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan raporda, dünya ekonomisinde itici gücün artık “yenilikçilik” olduğu belirtilerek, ülkelerin gelişmişlik sıralamasında sıçrama yapmalarının, ileri ve öncü teknolojilere uyumlarına ve yenilikçilik performanslarında güçlü bir gelişme sağlamalarına bağlı olduğu ifade edildi.

Bu nedenle Avrupa Birliği’nin (AB), yenilikçilikte ABD ve Japonya gibi ülkeler karşısındaki pozisyonunu sürekli takip ettiğine dikkat çekilen raporda, Avrupa Komisyonu’nca her yıl hazırlanan Yenilikçilik Endeksi’nin 2005 sonuçlarında, Türkiye’nin 0,06 endeks puanı ile sonuncu olduğu ve “en az yenilikçi ülke” konumunda yer aldığı bildirildi.

Raporda, İsveç’in ise eğitim, kamu ve özel sektör Ar-Ge yatırımları, işletmelere yenilik için sağlanan kamu finansmanı, bilgi ve iletişim teknolojisi harcamaları, yüksek katma değerli ürün ihracatı ve patent sayıları gibi birçok gösterge dikkate alınarak oluşturulan endekste lider ülke olduğu vurgulandı.

TÜRKİYE “KAYBEDENLER” SAFINDA
Raporda, 2005 sonuçlarının geçmişe göre değişim oranlarıyla birlikte ele alındığı analizde ise ülkelerin “liderler”, “ortalama düzeydekiler”, “tutunanlar” ve “kaybedenler” olarak dört gruba ayrıldığı belirtildi.

Türkiye’nin, yıllık ortalama yüzde -4 oranıyla “kaybedenler” grubunda sınıflandığı ve yine en geride yer aldığı kaydedilen raporda,Estonya, İspanya, Bulgaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’nın da aynı grupta olduğu bildirildi.

Raporda, Türkiye’nin, AB’nin 25 üyesinin ortalamasını yakalamasının, mevcut şartlar altında 50 yıldan daha uzun bir süreye mal olacağı ifade edilerek, şöyle denildi:

“AB ile üyelik müzakerelerine başlayan ülkemizin, şimdiden AB hedeflerine uyum sağlayacak biçimde politikalarını düzenlemesi gerekmektedir. Bu çerçevede, Türkiye’nin yenilikçilik temelinde, ihracata dayalı büyüme ve ulusal rekabet gücü stratejisi oluşturup, uygulaması şarttır.

Sanayinin rekabet gücünün yaratılmasında temel faktörlerden biri olan yenilikçilik performansının artırılması için hem eğitim sistemi hem de reel sektör yatırımları; bilgi ve iletişim teknolojileri, biyoteknoloji, nanoteknoloji, uzay teknolojileri gibi ileri ve öncü teknolojilere yönlendirilmelidir.”