BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 35,00
ALTIN 2.409,04
HABER /  DÜNYA

Mercan resifleri tehdit altında

Küresel ısınmaya bağlı olarak Avustralya'daki Büyük Mercan Resifi beyazlaşma tehlikesi ile karşı karşıya...

Abone ol

İklim değişikliğinin neden olduğu küresel ısınmaya bağlı olarak, doğal miraslar listesinde yer alan Avustralya'daki Büyük Mercan Resifi beyazlaşma tehlikesi içine girdi.

Queensland Üniversitesi bilim adamları, dünyanın en iyi dalış merkezlerinden biri olan Büyük Mercan Resifi'nde beyazlaşma tespit ettiklerini ve bunun bütün mercan sistemine yayılmasından endişe edildiğini belirtti.
 
Avustralyalı bilim adamları, şu an yaz mevsiminin hüküm sürdüğü bölgede okyanusun normalden daha sıcak oluşunun mercanlardaki bu
bozulmaya yol açtığını belirterek, sıcaklık farkının, mercanları yaşatan suyosunlarının ölümüne neden olduğunu kaydetti.
 
Keppel tamamen beyazlaştı
 
Araştırmayı yapan ekibin başkanı Ove Hoegh-Guldeberg, "Keppel Mercanı tamamen beyazlaştı. Öncelikli sorun, bunun Büyük Mercan Resifi'nde nasıl gelişeceği" diye konuştu.
 
Su sıcaklığının son dört ayda normalin çok üzerine çıktığını belirten Hoegh-Guldeberg, "veriler bizi, resifte şimdiye dek kaydedilen en büyük beyazlaşmaya neden olan ve 2001-2002'de meydana gelen sıcaklık yükselişine benzer bir duruma götürüyor" dedi.
 
Uyarılar sürüyor
 
Uzmanlar, dünyadaki tüm mercan resiflerinin suyun kalitesinin bozulması, balık avının artması ve küresel ısınmadan dolayı tehlike içinde bulunduğu uyarısı yapmayı sürdürüyor.
 
Avustralya'nın kuzeydoğusundaki 345 bin kilometrekare alana yayılmış Büyük Mercan Resifi, tam bir doğa harikası ve dünyadaki en iyi ilk 10 dalış noktasının arasında bulunması dolayısıyla dalıcıların rüyası olarak görülüyor.
 
Büyük balık cenneti
 
UNESCO'nun dünyanın 154 doğal mirası içinde yer alan mercan resifinin Morina Deliği adlı bölümü, büyük balık görmek için ideal bir yer. Osprey Resifi'ndeki köpekbalığı besleme dalışlarında aynı anda 30-40 köpekbalığı görmek mümkün oluyor.
 
Mayıs-temmuz arası Minke balinaların sezonu. Büyük balıkların yanında, mercan denizindeki Ribbon resiflerinde çok çeşitli deniztavşanları, manta balıkları, dev Avustralya kalamarları, patates morinaları, yeşil kaplumbağalar, mürenler görmek de mümkün.