BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Türkiye fiber internette Avrupa’nın önünde

Turkcell Superonline Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, Türkiye’nin fiber internet alanında Avrupa’nın önünde olduğunu beli...

Abone ol

Turkcell Superonline Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, Türkiye’nin fiber internet alanında Avrupa’nın önünde olduğunu belirterek, “Dünya üzerinde 100 bin hane ve üzerinde evlere bin Mbps internet erişimi verebilen 5 ülkeden biriyiz. Dolayısıyla dünyadaki yerimiz çok iyi” dedi.
Türkiye’de 2008 yılından bu yana 1,8 milyar TL yatırım yaparak fiber internet alanında hizmet veren Turkcell Superonline, ülke genelinde 32 bin kilometrelik altyapısıyla fiber interneti 1 milyon 400 bin evin kapısına kadar getirdi. Bursa’da fiber internet teknolojileri konusunda sunum yapan Turkcell Superonline Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, yeni yatırımlarla birlikte gerek kişisel gerek iş hayatında internet erişiminin ülke geneline fiber teknolojisine taşındığını kaydetti. Özata, Türkiye genelinde 75 ile değer fiber ağlarının İstanbul-İzmir-Ankara ana ringinin Bursa üzerinden geçtiğini kaydetti.

“FİBER İNTERNETTE ÖNDEYİZ”
Türkiye’nin fiber internet alanında Avrupa’nın önünde olduğunu kaydeden Özata, “Bizim ülkemizde teknoloji konularında her zaman Avrupa’nın 5 sene gerisinden, Amerika’nın 10 sene gerisinden takip ederiz derdik ama fiber internet işinde Avrupa’nın bırakın gerisinde olmayı, ilerisindeyiz şu anda. Dünya üzerinde 100 bin hane ve üzerinde evlere bin Mbps internet erişimi verebilen 5 ülkeden biriyiz. Dolayısıyla dünyadaki yerimiz çok iyi. Daha iyi yerlere gitmesini ümit ediyoruz” dedi.

“BUZDOLAPLARI İNTERNETTEN YÖNETİLECEK”
Fiber internetin her alanda hizmet verdiğini kaydeden Özata, “Fiber internet veya internet elektrik, doğalgaz ve su gibi ihtiyaç haline geldi. İnternet erişimi için eve getirdiğimiz fiber kablo sadece internet hizmeti vermiyor. Akıllı evlerden bahsedersek televizyonlar bile akıllı hale geldi. Bilgisayarla bir siteye bağlanmanın ötesinde televizyonun üzerinden internete bağlanır duruma geldik. Klima ve ısıtma sisteminin internete bağlanıyor olması da teknolojinin geldiği son durumu gözler önüne seriyor. Buzdolaplarının dahi internete bağlı olduğu döneme gidiyoruz. Fiber internet, akılı evlerin temelinde olması gereken teknolojidir” dedi.

GERÇEK FİBER İNTERNET NASIL ANLAŞILIR?
Bir gazetecinin, “Gerçek fiber interneti insanlar nasıl algılanabilir?” sorusuna ise Özata, “Fiber internetin bugüne kadar alışık olduğumuz bakır kablolar üzerinden verilen teknolojilerinden çok daha yüksek kalitesi var ama fiber internet söylemini çok duyabilirler. Kendilerine fiber internet hizmeti sunulması konusunda bir teklif geldiğinde onun hakikaten dünya standartlarında fiber internet hizmeti olup olmadığını anlamak için şu yöntemi uygulasınlar. ‘Benim evime bin Mbps fiber internet erişimi istesem verebilir misiniz?’ sorusunu o kurumun yetkilisine yöneltin. Eğer o karşısındaki kurum, ‘Veremeyiz’ diyorsa teklif ettiği şey gerçek fiber internet değildir” cevabını verdi.
Bursa’yı 2 bin 200 kilometreyi aşkın fiber optik ağla donattıklarını kaydeden Özata, “Bugün itibarıyla 84 bin 500 hane ve iş yerinin kapısına ışık hızında interneti ulaştırdık. 25 binin üzerinde müşteri, şu anda fiber ağlarımız üzerinden tüm dünyaya en hızlı bir şekilde bağlanıyor. Şehirlerde dijital dönüşüm, ancak fiber optik teknolojinin yaygınlaşması ile mümkün olacaktır. Kamu kurumları ve belediyeler ile yaptığımız iş birlikleri sayesinde Bursa akıllı şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” ifadelerini kullandı.
(İHA)