BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

CHP’den referandum tepkisi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’ın Gezi Parkı ile ilgili referandum önerisini, “6. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durd...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’ın Gezi Parkı ile ilgili referandum önerisini, “6. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen bunu referanduma taşımak anayasayı bilmemektedir, özgürlükleri bilmemektedir” sözleriyle değerlendirdi.
Hamzaçebi, Gezi Parkı olaylarına ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Polisin şiddetinin devam ettiğini belirten Hamzaçebi, güvenlik güçlerine ve İçişleri Bakanı Muammer Güler’e şiddetin bitirilmesi konusunda çağrıda bulundu. Yapılan açıklamaların endişe verici olduğunu belirten Hamzaçebi, “Bir yandan müdahale etmeyeceğiz, diğer yandan bu şekilde devam edemez denmesi aba altından sopa gösterilmesidir. Bu, hükümetin sivil toplumun Taksim Gezi Parkı eylemine kulak vermeyeceğinin ifadesidir” dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler’den idari soruşturma konusunda kamuoyuna açıklama yapmasını isteyen Hamzaçebi, “Soruşturma açıldı, açığa alındı gibi ifadeler yuvarlak tatmin etmemektedir” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın Taksim Gezi Parkı Platformu ile görüşmesine değinen Hamzaçebi, “Görüşmeye gelenlerin toplantı salonunun kapısında birbiriyle tanışmaları oldukça ilginç. Başbakan’ın meydanda daha örgütlü bir şekilde olan sivil inisiyatif ile görüşmesi gerekir. Ben istediğimi seçer onlarla görüşürüm demek Sayın Başbakan’ın demokrasiye olan inançsızlığının göstergesidir” şeklinde konuştu.
Eylem yapanların Gezi Parkı’nın yeşil kalmasını istediğini belirten Hamzaçebi, Taksim Gezi Parkı’nın herhangi bir şekilde referanduma sunulacak bir konu olmadığını söyledi. Hamzaçebi, “Anayasa’nın 138. maddesi gayet açıktır. Eğer Türkiye hukuk devleti ise yargının kararının gereğini yerine getirmek zorundadır. 6. İdare Mahkemesi’nin bir yürütme kararı olmasın rağmen bunu referanduma taşımak anayasayı bilmemektedir, özgürlükleri bilmemektedir. Ortada anayasası bilmeyen bir hükümet vardır. Bunun ekonomiye maliyeti son derece yüksek olacaktır. Demokrasi bir uzlaşma rejimidir, sivil toplum demektir sivil toplum ve demokrasi sadece seçim değildir” dedi.
Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’dan Gezi Parkı’ndaki vatandaşların sesine kulak vermelerini istedi. Başbakan Erdoğan’ın ellerinde içki şişeleri bulunan gençlerin camiye girdiği yönündeki açıklamalarını değinen Hamzaçebi, “Meydanlarda gerekli desteği alamayan Sayın Başbakan meşruiyeti bir camiden almaya çalışmıştır. Dini siyasete alet ederek oradan almaya çalışmıştır. Ama o caminin müezzini istediği meşruiyeti vermemiştir. Oradan alamadığı meşruiyeti şimdi referandumu gündeme getirerek almak istiyor. Bu konu referanduma sunulamaz” şeklinde konuştu.

"BU TEPKİ BÜYÜYECEK"
Hamzaçebi, basın toplantısında soruları da yanıtladı. Bir gazetecinin Gezi Parkı eylemlerine Avrupa’dan gelen tepkileri anımsatması üzerine Hamzaçebi, “Bu tepki dalga dalga büyüyecektir. Zamanın da Swobada’nın Sayın Kılıçdaroğlu’na sözlere alkış tutanlar, bugün Swobada’nın sözlerine ne diyecek bilemiyorum. Aynı tutumu burada da göstermeleri gerekir. Sayın Başbakan Swoboda’nın bu sözlerini alkışlayacak mı bunu merak ediyorum” dedi.
Referanduma ilişkin bir soru üzerine Hamzaçebi, “Buna rağmen referandum yapılırsa CHP tutumu ne olur yaklaşımını doğru bulmuyorum. Gezi Parkı’nın AKP’nin yetkili kurullarında görüşülmesi doğru mu? Kent ile ilgili bir konuyu AKP kendi yetkili organlarına taşıyarak orada değerlendirme yapılıyor: Bu halen Başbakanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı da bırakmadığını gösteriyor” diye konuştu. Gezi Parkı’na ilişkin verdikleri araştırma önergesine ilişkin soru üzerine, “Başbakan faiz lobisi diyor. Biz de Başbakan’a yardımcı olmak istiyoruz. Bu faiz lobisi kimdir, kimlerden oluşuyor? Bunun araştırılması için Meclis’te bir Araştırma Komisyonu kurulmasını için önerge vereceğiz. Böylece Sayın Başbakan’ın tereddütlerini ve şüphelerini de gidermiş oluyoruz. Bu faizleri kim yükseltiyor borsayı kim düşürüyor. Sayın Başbakan bir açıklama yapsa gençlere ’mesajınızı aldım bizde özeleştirici yapacağız’ dese piyasalar sakinleyecek. Ama bunu demiyor lobi söylemidir gidiyor. Biz Sayın Başbakan’a yardımcı olacağız. Bu lobiyi de ortaya çıkaralım hesabını soralım” dedi.
MİT’in bazı CHP’li vekilleri fişlediği yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, “Eğer böyle birşey yapıldıysa oldukça vahim olarak değerlendiririm Bu iddiaların araştırılması gerekir” şeklinde konuştu.
(İHA)