BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Türkiye büyüyor kalkınıyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa’da bir fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye büyüyor, Türkiye kalkınıyor. En son ...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa’da bir fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye büyüyor, Türkiye kalkınıyor. En son büyüme hızımız yüzde 2,5” dedi.
Dünyanın önde gelen çikolata üreticisi Ferrero, 19. fabrikasını Manisa’da hizmete açtı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 300 milyon TL’lik yatırımla kurulan ve ilk aşamada 200 kişiye iş imkanı sağlayacak fabrikanın açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, İtalya Ekonomi Geliştirme Bakan Yardımcısı Carlo Calenda, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Arda Ermut, Ferrero Türkiye Başkanı ve İtalya eski Büyükelçisi Carlo Marsili, Ferrero Güney Avrupa Bölge Direktörü Marco Capurso, Ferrero Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Renato Danna ve Manisa protokolü, üst düzey protokol ile fabrika çalışanları aileleriyle birlikte katıldı.

“YA DÜŞMANLARIMIZ İTALYANLAR OLSAYDI”
Konuşmasına İtalya’da yaşadığı bir anısını anlatarak başlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bugün Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü. Meclis başkanıyken İtalya ziyaretimde, İtalyan Meclis Başkanı çok güzel bir salonda bize yemek verdi. Yemekten sonra salondaki tablolara göz gezdirirken meclis başkanı bir tanesinin önüne geçti ve görmemi istemedi. Daha çok merak ettim, ‘hayır mutlaka görmem lazım’ dedim. Bizim İnebahtı bozgununu tablo haline getirmişler. Biz İnebahtıyı da biliriz. Akdenizi göl haline getirdiği günleri çok iyi biliriz. Şimdi düşündüm bugün Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşu. Ya düşmanlarımız İtalyanlar olsaydı. Biz bu açılışı yaparken böyle bir paradoksu yaşamış olacaktık. Çok şükür İtalya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerde çok iyiyiz. İtalyan halkı ile Türk halkı arasında sıkı bir dayanışma var. AB sürecinde en büyük desteği İtalya’dan gördük. Bu yatırımlar bizi birbirimize daha çok bağlıyor. Geçmişte kalan düşmanlıklar, işgaller bir tarafta kaldı. Artık itibarlı bir Türkiye ve itibarlı bir İtalya var. Bize düşen ilişkileri geliştirmek için neler yapabileceğimizi konuşmaktır. Akdeniz ülkesiyiz, birbirimize çok benzeriz” diye konuştu.

“EN SON BÜYÜME HIZIMIZ YÜZDE 2,5”
Ferrero tarafından kurulan fabrikanın istihdam sağlayacağına da belirten Arınç konuşmasına şöyle devam etti: “Bu hem onlar adına hem de bizim adımıza bir kazançtır. Türkiye büyüyor, Türkiye kalkınıyor. En son büyüme hızımız yüzde 2,5. Bu geçmiş yıllarda yüzde 9’u buldu. Özellikle global krizin etkisiyle büyüme hızı eksiye düşen Avrupa ülkesinin yanında Türkiye’nin artılarda olması ihracatımızın 155 milyar doları ulaşması takdir edilmeye değerdir. İşsizlikte tek haneli rakamlara ulaşmak takdir edilmeli. İtalyan dostlarımız çok iyi bir yatırımı Manisa’ya kazandırdı. Manisa size ev sahipliği yapacak siz de ürünlerinizle takdir göreceksiniz.”

“NUTELLAYI SADECE ÇOCUKLAR SEVMİYOR, BİZİM HANIM BİLE YİYOR“
Başbakan Yardımcısı Arınç, Ferrero’nun ürünlerinden kendisinin de aldığını ifade ederek, “Ben torunlarıma alışveriş yaparken bunlardan alıyorum. ‘Süt dilimi’ dediklerinde ben nereden çıktı demiştim, meğerse böyle bir marka varmış. Nutellayı sadece çocuklar sevmiyor, bizim hanım bile yiyor. Kaliteli ürün her zaman takdir edilir. Kaliteden sapmayacaksınız.” dedi.
Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, “Bölgemize böyle bir yatırımı kazandırmak bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu. Bu yatırım hem ülkemiz hem Manisa’mız hem de bölgemiz içiçn çok büyük bir önem arz etmektedir. Artık Karadeniz fındığı ülkemizde daha çok işlenerek, daha çok kullanılacaktır. Ülkemizin kaynakları üretime doğrudan katılacak. İstihdam sağlanıp ihracat yapılacaktır.” dedi.
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise Manisa’nın tarihi ve kültürel özelliklerden bahsederek, bereketli topraklar üzerine kurulu bir kent olduğunu vurguladı. Vali Savaş, “Manisa’nın önemli bir Türkiye markası olduğunu ifade etmek istiyorum. Ferrero umarım Manisa’nın bu marka değerlerini üzerine alıp kendisini daha fazla geliştirecektir. Manisa’mızda Ferrero’nun ilkelerinden istifade edecektir. Fabrikanın Manisa ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi
Konuşmaların ardından açılış töreni sonrasında yapılan seremonide Bülent Arınç’a isminin yazılı olduğu 5 kilogramlık dev Nutella kavanozu hediye edildi. Açılış sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve beraberindeki heyet fabrikayı gezerek üretim hattı ve kullanılan teknoloji hakkında detaylı bilgi alıp, ürünleri test etme şansı da buldu.
(İHA)