BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Cami- cemevi birbirlerinin rakibi değil kardeşidir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bugün birlik beraberlik adına tarihi gün örnek bir projenin temelini atıyoruz. Bu projenin ü...

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bugün birlik beraberlik adına tarihi gün örnek bir projenin temelini atıyoruz. Bu projenin ülke insanı için hayırlı olmasını ülkemize barış huzur ihsan edeceği gibi bölgemize dünya insanına da barışa ve huzura vesile olmasını diliyorum” dedi.
Cami-Cemevi ve Kültür Kompleksi temel atma töreninde bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Anadolu’nun, topraklarının üzerinde birlikte yaşamanın en güzel örneklerini ortaya koymuş toprak ve coğrafya olduğunu vurgulayarak, "Farklılıklar bu topraklarda yaşandı acı günlerimiz kardeşliğimizin sınandığı dönemler elbette oldu. Çok şükür bu nifak tohumları bizi ayıramadı. Her şeye rağmen birliğimizi koruduk. Çünkü hepimiz aynı kaynaktan beslenen aynı inancın mensuplarıyız. Hz. Muhammed Efendimiz ve Hz. Ali yolundan gidenler arasında dargınlık olamaz. Mevlana, Yunus, hacı Beştaş Veli tedrisatından geçenler arasında ayrılık düşünülemez" diye konuştu.
Bakan Çelik, farklılıkların, farklı yorumlar değerlendirmeler elbette olacağını vurgulayarak, "Monoton bir şekilde aynı şeyi düşünmemiz söz konusu değildir. Yorumlar farklı olsa da gönüllerimiz birdir. Gönüllerimiz aynı hedef için çarpıyor. Onun için Mevlana diyor ki; aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir. Biz aynı duyguları paylaşıyoruz. Nasıl ki Kerbela deyince hepimizin yüreği sızlıyor aynı şekilde Hz. Ali, Hüseyin denildiğinde yüreğimiz sızlıyor” şeklinde konuştu.
“Aynı pınardan beslenen pınarlarımız, çınarın dallarıyız. Aynı inancın yollarıyız. Bu meseleleri çözmek siyaset alanının işi değil. Gönül işi" diyen Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Bizim inancımızda inanma inanmama Hıristiyan, Budist, Ateist olma bizim inancımızda verilmiştir. Bu hakkı Allah vermiştir kimin hakkıdır bizim hakkımızdır. Allah’ın vermiş olduğu bu geniş özgürlük alanını hiç birimiz daraltmayalım insanlar özgürce yaşasın kardeşçe yaşasın. Bugün burada fiziki anlamda küçük bir projenin temelini atıyoruz, bin yıllık kardeşliğimizi pekiştirme adına çok büyük bir proje. Bittiğinde inşallah diller aynı aşkı niyaz edecek. Ön yargılar ise bu mekanların duvarına toslayıp bir bir yok olacak. Bu temel birlikte merhamet var ayrılıkta azap var diyen Peygamberimizin Hadisi ile “bir olalım iri olalım diri olalım” tavsiyesi ile Hacı Bektaş Veli’nin tavsiyesini yerine getirme projesidir. Cami Cem Evi birbirlerinin rakibi değil birbirlerinin kardeşidir. Mekanları şenlendirecek olan bu gönüllerde hasım değiliz hısımız. Ne olursak olalım Aşık Veysel’in dediği gibi hepimiz bir gün hepimiz kara toprak olacağız. Nesillere bu proje ile ayrışmayı değil kaynaşmayı bırakıyoruz. Bu eserler çoğaldıkça bin yıllık hasret de bitecek. Tüm insanlara hayırlı olmasını diliyorum.”
Törene, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Mamak Mesut Akgül ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan konuşmaların ardından kompleksin temeli atıldı.
(İHA)