BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.419,16
HABER /  EKONOMİ

Turkcell davasında flaş karar

Çukurova Holding ve Türkiye'nin merakla beklediği Altimo ve Tukcell davasında mahkeme kararını verdi..

Abone ol

Londra’daki Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi Turkcell’de ortak hakimiyet hakkı veren hisselerin mülkiyetine dair Çukurova Grubu ile Rus Alfa Grubu arasında yaklaşık 6 yıldır devam eden davada nihai kararını Çukurova lehine verdi.

Çukurova, 2005 yılında Alfa’nın verdiği bir kredi karşılığında, Turkcell’de dolaylı sahiplik sağlayan hisselerini Alfa’ya rehin vermişti. Alfa 2007 yılında açtığı davada Çukurova’nın kredi sözleşmesi çerçevesinde temerrüde düştüğünü ve bunun sonucunda sözkonusu hisselere el koyduğunu iddia etmişti.

Davayı nihai temyiz mercii olarak 2012 yılının Ekim ayında dört gün süren bir duruşma ile gören Privy Council (İngiltere’deki en yüksek temyiz mahkemesi) Çukurova lehine karar verdi.

Privy Council, ayrıca kararında, Alfa’nın 2005 yılındaki kredi işlemine sözkonusu Turkcell hisselerini ele geçirme amacıyla girdiğini ve Çukurova’nın krediyi geri ödemesini engellemek için bilinçli olarak adımlar attığını da teyit etti.

KARAR ÇUKUROVA LEHİNE

İngiliz Tahkim Mahkemesi Privy Council, hisseleri elden çıkaran Çukurova Holding'in tazminat talep hakkı olduğunu da hükmetti.

Karar sonrasında Çukurova Holding Mahkeme'nin kararının kendi lehlerine olduğu değerlendirmesinde bulunarak şu açıklamayı yaptı:

"Privy Council, Turkcell'de ortak hakimiyet hakkı veren hisselerin mülkiyetine dair davada nihai kararını Çukurova lehine verdi. Privy Council, Alfa'nın öne sürdüğü teknik temerrüt iddialarından bir tanesinin gerçekleştiğini; ancak bu temerrüdün bilinçli olmadığını ve Alfa'ya zarar vermediğini belirtti.


TURKCELL DAVASINDA KAFALAR KARIŞTI


İngiliz tahkim mahkemesi Privy Council bugün görülen davada Turkcell ortaklık yapısına ilişkin Altimo lehine görüş bildirirken, Çukurova Grubu için de temerrüt durumunun oluştuğu belirtildi.


(DEVAMINI OKU)

Privy Council, Çukurova'nın krediyi geri ödeyerek hisseleri geri alma hakkına sahip olduğuna hükmetti. Privy Council, hisseler üzerindeki rehnin çözülmesinin nihai şartlarını henüz belirlemedi. Privy Council, Alfa'nın 2005'te kredi işlemine sözkonusu Turkcell hisselerini ele geçirme amacıyla girdi ve Çukurova'nın krediyi geri ödemesini engellemek için bilinçli olarak adımlar attı."

KARAR TURKCELL'İN ORTAKLIK YAPISINI ETKİLEYECEK

Mahkemenin kararı Turkcell'in ortaklık yapısından önemli bir değişiklik yaratacağı için yatırımcılar açısında dikkatle izleniyor. Kararın Rus ortağın lehine çıkması durumunda ortaklık yapısındaki önemli değişilik nedeniyle Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'nun (BTK) vereceği onay karar beklenecek. BTK'nın onay vermemesi durumunda şirketin ortaklık yapısındaki belirsizliğin devam edebileceğini belirtiyor.

BTK'NIN ONAYI ŞART

BTK'nın kararı onaylaması durumunda ise yüzde 34'ü halka açık olan şirketin şu anda Çukurova Holding ile birlikte üç tane olan ana ortak sayısı Altimo ve Norveç merkezli TeliaSonera firmaları olmak üzere ikiye inecek. Bu durumda bu iki ortak yönetim kurulu oluşturup, genel kurula gidebilecek. BTK onay vermediği takdirde ise 2005 yılından beri devam eden belirsizlik sürecek.