BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.438,38
HABER /  EKONOMİ

Turkcell'de davayı kim kazandı?

Turkcell'de yüzde 13.81 oranındaki hissedeki 6 yıldır devam eden 'sahiplik' sorunu kısmen çözüldü

Abone ol

İngiliz tahkim mahkemesi Privy Council bugün görülen davada Turkcell ortaklık yapısına ilişkin Altimo lehine görüş bildirirken, Çukurova Grubu için de temerrüt durumunun oluştuğu belirtildi.

Turkcell'de yüzde 13.81 oranındaki hissedeki 'sahiplik' sorunu kısmen çözüldü. İngiliz tahkim mahkemesi Privy Council bugün görülen davadaTurkcell ortaklık yapısına ilişkin Altimo lehine görüş bildirirken,Çukurova Grubu için de temerrüt durumunun oluştuğu belirtildi. Karar, Altiko'nun davayı kısmen kazandığı şeklinde yorumlanırken, Çukurova Grubu ise kararı grup için zafer olarak nitelendirdi. Davayı kimin kazandığına dair küçük yatırımcının kafası karıştı.

ALTİMO DAVAYI KISMEN KAZANDI

Böylelikle Altimo, Privy Council'de Turkcell aleyhine açtığı davayı kısmen kazanmış oldu. Privy Council'den yapılan açıklamaların devamında, GSM şirketi ile ilgili nihai kararın verilmesi için yeni bilgilere ihtiyaç olduğu belirtilirken, istenilen bilgilerin temini sonrasında yeni bir karar daha verileceği ifade edildi.

ÇUKUROVA NE KADAR TAZMİNAT ÖDEYECEK?

Altimo'nun Turkcell'in yüzde 13.7 hissesini Çukurova'dan 1.35 milyar dolara satın alırken yasalara uygun şekilde hareket ettiğine karar veren Privy Council, Çukurova'nın Altimo'dan bu hisseler için bir tazminat alma hakkı olduğuna hükmetti. Çukurova'nın ne kadar tazminat alması gerektiğine dair bir tespit yapamadığını belirten mahkeme elinde yeterli bilgi bulunmadığını belirterek, taraflardan bilgi talep ettiğini vurguladı. Bu arada Çukurova'nın ödeyeceği tazminat miktarının 955 milyon doları bulabileceği belirtildi.

ALTİMO SPK'YA AYKIRI DAVRANDI

Turkcell'in Rus ortağı Altimo, mankemenin kararından yaklaşık 2 saat önce Reuters'e yaptığı açıklamada Privy Council'in Altimo lehine görüş bildirildiğini ileri sürdü. Açıklamanın ardından Turkcell hisseleri yüzde 1.3 değer yitirdi. İngiliz Yüksek Mahkemesi'ndeki Turkcell davasını kazandığını açıklayan Rus Altimo, Sermaye Piyasası (SPK) Yasası'na aykırı davrandığını fark edince açıklamasını geri çekti.

Privy Council'in açıklamalarının hemen ardından Çukurova Holding'den yapılan açıklamada, kararın Çukurova için zafer niteliğinde olduğu ifade edildi. Açıklamada "Privy Council, Turkcell'de ortak hakimiyet hakkı veren hisselerin mülkiyetine dair davada nihai kararını Çukurova lehine verdi. mahkeme Alfa'nın öne sürdüğü teknik temerrüt iddialarından birtanesinin gerçekleştiğini, ancak bu temerrüdün bilinçli olmadığını ve Alfa'ya zarar vermediğini belirtti" denildi. Çukurova Grubu"ndan yapılan açıklamada "Mahkeme Çukurova'nın krediyi geri ödeyerek hisseleri geri alma hakkına sahip olduğuna hükmetti. Privy Councilhisseler üzerindeki rehnin çözülmesinin nihai şartlarını henüz belirlemedi. Mahkeme Alfa'nın 2005'te kredi işlemine sözkonusu Turkcell hisselerini ele geçirme amacıyla girdiğini ve Çukurova'nın krediyi geri ödemesini engelllemek için bilinçli adımlar attığını teyit etti" denildi.