BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.462,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiye 'basın özgürlüğünde geriledi'

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü yıllık raporunu yayımladı.

Abone ol

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 179 ülke arasında basına tanınan özgürlükler açasından Türkiye'yi 154. sıraya yerleştirdi.

Örgütün hazırladığı "Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması"nda Türkiye 2012 yılında 6 sıra yukarıdaydı.

RSF, Paris’te açıkladığı raporunda “Türkiye'de basın özgürlüğündeki kan kaybı, 2005 yılından beri sürüyor.” denildi.

2005 yılında Türkiye 98. sırada bulunuyordu.

"Ertelenen iyileştirmeler"

“Türkiye’de güvenlik paranoyası var.” tespitinde bulunan kuruluş, “Terörle mücadele adına, Türkiye demokrasisi bugün gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi haline geldi.” diyor.

Raporda ayrıca “Acaba, Terörle Mücadele Kanunu’nda defalarca vaat edilen fakat ertelenen iyileştirmeler, yetkililerle PKK arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması, gerçek bir yaklaşım değişikliği doğurabilecek mi?” sorusuna yer veriliyor.

Listenin dibi değişmedi

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, sıralamayı yaparken, kıstas olarak, doğrudan ülkelerdeki rejimlerin niteliğinin dikkate almadıklarını, ancak haber üretme ve yayma özgürlüğünün, insan haklarını ihlal eden ülkelere kıyasla demokratik ülkelerde daha etkin korunduğunun ortaya çıktığını söylüyor.

Sıralamanın en sonundaki ülkeler ise geçen yıla göre değişim göstermedi. Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre basın özgürlüğü sıralamasında sonuncu ülkeler oldu.