BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,88
HABER /  DÜNYA

Türk üzümü diye İran üzümü satılıyor

Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, bazı ihracatçıların İran üzümünü Türk üzümü gibi ihraç etmesi nedeniyle ülkemizin...

Abone ol

Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, bazı ihracatçıların İran üzümünü Türk üzümü gibi ihraç etmesi nedeniyle ülkemizin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Türker, Ekim ayı sonu itibariyle ülkemizin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı hakkında bilgi verdi. Türker, ihracat miktarına bakıldığında, bu yıl 2012 yılı aynı dönemine göre ihracatta yaklaşık yüzde 30 oranında azalma olduğunu belirterek "Geçen yıl sezon başından 31 Ekime kadar 61.729 ton ihracat yapıldığı halde, bu yıl aynı dönemdeki ihracat miktarı 44.107 ton oldu” dedi.
Türker, bazı ihracatçıların, serbest bölgelerde Transit Ticaret yoluyla genelde İran’dan getirdikleri üzümleri Türk üzümü gibi Avrupa’ya satmalarının bu azalmadaki en büyük etken olduğunu söyledi. Türker, bazı ihracatçıların, sezon öncesinde stoklarında olmayan üzümü sattıklarını ve bu satışa ilişkin taahhütlerini yerine getirmek için İran üzümüne yönelmesinin iç piyasa fiyatlarını da olumsuz etkilediğini, bunun sonucunda sezon başında 5,5 TL/Kg seviyelerine kadar yükselmiş çekirdeksiz kuru üzüm Borsa fiyatlarının 5.-TL/Kg seviyelerinin altına gerilediğini anlattı.
Geçen yıldan devreden stokla birlikte, Türkiye’nin ihracatına yetecek kadar çekirdeksiz kuru üzüm bulunduğunu belirten Türker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı ihracatçıların daha fazla kâr elde etmek anlayışıyla henüz sezon başında İran üzümüne yönelmeleri ne vicdani ne de ahlaki bir davranış değildir. Büyük emek verilerek uzun yıllar içerisinde Türk üzümü tüketimine alıştırılan Avrupa pazarına, Türk üzümü yerine İran üzümü satan bu ihracatçılarımızı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.”
Türker, üzüm ihracatında yaşanan bu sorunun ortadan kaldırılması için bölgede faaliyet gösteren diğer üretici kuruluşlarının da konu hakkında kamuoyu oluşturmak üzere harekete geçmeleri gerektiğini ifade etti.
Türker, İran üzümünün Avrupa’daki Türk üzümü pazarına satılmasının önüne geçilmesi için gerekli önlemleri almaları konusunda yetkilileri bir kere daha göreve çağırdı.
(İHA)