BIST 10.046
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.429,32
HABER /  GÜNCEL

Türk solu muhafazakarlaşıyor mu?

CHP'de yaşananlan Türk Solu'nu da tartışmaya açtı. Ergun Babahan, Türkiye ile birlikte solunda muhafazakarlaştığını yazdı.

Abone ol

CHP'de yaşanan yönetim krizi ve yenileşme hareketleri sürerken, yazar Ergun Babahan ilginç bir tespitte bulundu. Babahan, Türk Solu'nun muhafazakarlaştığını öne sürdü.
Türkiye'nin muhafazakarlaştığını ifade eden Ergun Babahan, yazısında izlediği "Mad Man" filminden bahsediyor ve orada Amerika'da muhafazakarlıktan serbestliği nasıl gidildiğini anımsatarak Türkiye'deki gelişmer ile bakış açısını şöyle yansıtıyor:

TÜRKİYE MUHAFAZAKARLAŞIYOR

" (...) Evet, Türkiye muhafazakarlaşıyor. Ama sadece Sağ'ı ile muhafazakarlaşmıyor. Sol'uyla da muhafazakarlaşıyor, hatta tutucu hale geliyor.

Üniversite yıllarında "Ulusların kaderini tayin hakkını" tartışanlar, bugün Kürtler'in anadilde eğitim talebini bölücülük olarak görüyor.

 Çözümü "devletin sönmesinde" görenler, devlete tek kurtarıcı olarak bakıyor. Kari Popper'in "Açık Toplum ve Düşmanları" adlı eseri totaliter anlayışın eleştirisini getirirken, dünyanın sol ve sağ dönemlerden geçtiğini de anlatır aynı zamanda. Platon'la başlayan devletçi görüş, iniş ve çıkışlarla Sovyetler Birliği'ne ulaşıncaya kadar sürmüştür. (.....)

İLERİ HAREKETİ GERİCİLİK SAYAN SOL

Babahan, bu durumdan darbeleri sorumlu tutarak 12 Eylül ve 12 Mart'ta solun hayat damarlarının kesildiğini vurgulayaraka şöyle dedi:
Bu gelişimde, Sol'un hayat damarının 12 Eylül darbesiyle birlikte kesilmesi, Sol'un değerli isimlerinin önce 12 Mart, ardından 12 Eylül'de imha edilmesi önemli bir rol oynuyor elbette. Değişimden korkan, ileriye doğru her hareketi gericilik sayan bir Sol. Türkiye'nin asıl sorunu bu.

BABAHAN'IN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN