BIST 10.899
DOLAR 32,18
EURO 34,93
ALTIN 2.461,80
HABER /  GÜNCEL

Türk marangozun müthiş icadı

Marangoz Bekir Çınar icat ettiği bozuk para makinesini Türkiye'nin dört bir yanına dağıtıyor

Abone ol

Alaşehir'de yaşayan marangoz Bekir Çınar (49), kendi icadı olan bozuk para verme makinesine Türkiye'nin dört bir yanından gelen talepleri karşılayamadığını söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çınar, geçen yıl icat ettiği ve piyasaya sürdüğü ''paramatik'' adlı bozuk para kutusuna talebin çok yoğun olduğunu belirterek, işyerinde babası, eşi ve oğluyla birlikte çalışarak, siparişleri karşılamaya çalıştıklarını bildirdi.

Altı gözden oluşan ilk modeli satın alan müşterilerle görüştükten sonra, onlardan gelen talep doğrultusunda 2 ve 5 Ykr bölmelerini kaldırıp, 4 bölmeli üretime geçtiklerini ifade eden Çınar, şunları kaydetti: ''12 yıl Arabistan'da, 3 yıl İsrail'de, 1 yıl da İsviçre'de kaldım. Buralarda para makinelerini görmüştüm,ancak böyle değildi. 2005 yılında, Türk parasından 6 sıfır atılınca, piyasada bozuk metal para dolaşımda olacağını düşünerek bu tür bir buluş yaptım. Bozuk metal para ihtiyacı olan esnaf, eczaneler ve özellikle şehir içi minibüs sürücüleri tarafından kullanımı uygun. 1 YTL, 10, 25 ve 50 Ykr'dan oluşan 4 gözlü paramatik piyasada büyük ilgi gördü.

Makineden günde 200 adet üretebiliyoruz. Kendi işyerimde babam, eşim ve oğlumla beraber çalışarak üretim yapıyoruz. Türkiye'nin her yerine dağıtım yapıyoruz.'' Paramatik kutusunun bölmelerine bozuk paralar yerleştiriliyor, makinede bulunan gözlerin altındaki mandala bastırıldığında bir adet para alınabiliyor.''