BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,21
ALTIN 2.454,90
HABER /  DÜNYA

Normandiya planı tarihçide

Ünlü İngiliz tarihçi Liddell Hart'ın Normandiya çıkarmasını tehlikeye soktuğu ortaya çıktı.

Abone ol

Ünlü İngiliz askeri tarihçi Basil Liddell Hart'ın İkinci Dünya Savaşının dönüm noktası olan müttefik kuvvetlerin 6 Haziran 1944'teki Normandiya Çıkarmasını tehlikeye düşürmek üzere olduğu ortaya çıktı.

İngiliz iç istihbarat servisi MI5 tarafından bugün İngiliz Ulusal Arşivlerine teslim edilen belgelere göre, kod adı ''Overlord'' olan Normandiya Çıkarmasına ilişkin planın ayrıntılarını bir biçimde ele geçiren yüzbaşı Liddell Hart, plandan ulu orta söz etmeye başladı. Plan hakkında bir de eleştiri kaleme alan Hart, İngiliz askeri ve siyasi yetkililerle konuyu görüştü.

MI5, Liddell Hart'ın 10 Mart 1944 tarihinde bir bakanlık yetkilisine öğle yemeği sırasında, ''çıkarma planıyla ilgili ciddi endişeleri bulunduğunu'' söylemesi ve kaleme aldığı eleştirinin bir kopyasını vermesi üzerine, bu askeri tarihçinin plandan haberdar olduğunu öğrendi.

Müttefiklerden bazı üst düzey askeri yetkililerin bile haberdar olmadığı planın yüzbaşı tarafından bilindiği, Başbakan Winston Churchill'in askeri danışmanı General Hastings Ismay'e iletildi. Duruma öfkelenen Churchill, tarihçi hakkında soruşturma başlatılmasını istedi. Bu arada, tarihçi Liddell Hart'ın, ''Overlord'' hakkındaki eleştirisini, İşçi Partisi'nden Stafford Cripps, Churchill'in eski bakanlarından Lord Beaverbrook ve 3 Amerikalı generale de verdiği anlaşılıyor.

Açıklanan belgelere göre, Liddell Hart, General Ismay ve bir başka askeri yetkili tarafından sorgulandı. Liddell Hart, sorgu sırasında, planın varlığı hakkında kimseden bilgi almadığını, kendi tahminlerine dayandığını söyledi. Buna inanmayan MI5, kaynağın büyük olasılıkla hava savunma sorumlusu General Tim Pile olduğu sonucuna vardı. Sonuç olarak ne Liddel Hart, ne de General Pile ceza aldı.

Bununla birlikte takibe alınan tarihçinin telefonları dinlendi, kuryesi elden geçirildi. Normandiya kıyılarına 6 Haziran 1944'te Amerikan, İngiliz, Kanadalı, Fransız ve Polonyalı 100 binden fazla asker çıkarma yaptı. İki ay sonra Paris kurtarıldı, bir yıl sonra Nazi Almanyası tarihe karıştı.