BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,73
HABER /  GÜNCEL

Türk kadınları bu listenin başında!

Türk kadınları bu listenin başınada geliyor. Peki nedir bu liste. İşte Türk kadınlarının başarısı...

Abone ol

Saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir araştırmada obezitenin son 30 yılda ikiye katlandığı belirtildi. Araştırmaya göre Avrupa’da yaşayan kadınlar arasında en kilolular ise Türk kadınları...

Dünyanın en saygın tıp dergisi Lancet’de yayımlanan bir araştırma obezitenin son 30 yılda ikiye katlandığını ortaya koydu. Harvard ve Imperial College London üniversitelerinden bilim insanlarının 1980-2008 yıllarını kapsayan araştırmasına göre dünyada 10 yetişkinden üçü kilolu, dokuzu da obez.

Araştırmaya göre 1980’de erkeklerin yüzde 5’i, kadınların yüzde 8’i obezdi. 2008’de bu oran erkeklerde yüzde 10, kadınlarda yüzde 14’e yükseldi. Araştırmacılar bu artışın nedeninin beslenme alışkanlıklarındaki değişim, gelir seviyesinin yükselmesi ve artan kentleşme olduğunu belirtiyor.

Dikkat ‘obezite tsunamisi’!

Obezitenin artık gelişmiş ülkelere özgü bir problem olmadığını, Orta Doğu ve Afrika’da bile artış gösterdiğini vurgulayan araştırmacılar, bu durumu “obezite tsunamisi” olarak yorumluyor ve kalp hastalıklarında büyük bir artış yaşanacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Zira Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite kalp hastalıkları, diyabet, kanser ve diğer hastalıklara yol açarak, yılda 3 milyon kişinin erken ölümüne neden oluyor. 199 ülke ve bölgeyi inceleyen araştırmacılar kilo ve boy oranına göre hesaplanan vücut kitle indeksini kullanarak ülkeleri karşılaştırdı. Vücut kitle indeksi 18-24 arasında olanlar sağlıklı kiloda, 25 ve üstü kilolu, 30’un üzerindekiler ise obez olarak sınıflandırılıyor. İşte araştırmadan bazı çarpıcı notlar:

BANGLADEŞLİ EN ZAYIF: Araştırmaya göre en “kiloluların” olduğu ülke Büyük Okyanus’taki küçük bir ada olan Nauru. “En zayıfların” olduğu ülkeler de Bangladeş ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

ABD İÇİN TEHLİKE ÇANLARI: Gelişmiş ülkeler arasında vücut kitle endeksi ortalaması en yüksek olan ülke erkeklerde 28.5 ve kadınlarda da 28.3 ile ABD. En düşük olan ise erkeklerde 24, kadınlarda 22 ile Japonya.

AVRUPA’DA TÜRKİYE: Avrupa’da kadınlar arasında vücut kitle indeksi ortalaması en yüksek olanlar 28.2 ile Türk kadınları. Türkiye’nin ardından ortalamaları 27 civarında olan Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Malta geliyor.

EN ZAYIF AVRUPALILAR: Avrupa’nın en zayıf kadınları ise 24.1 ile İsviçreliler. İsviçre’nin ardından İtalya, Fransa ve Yunanistan geliyor.