BIST 10.319
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.451,08
HABER /  GÜNCEL

Türk insanı bisikleti sevemedi

Dünyanın yaygın olan bisiklet kullanımı, Türkiye’de hak ettiği yeri bir türlü bulamıyor.

Abone ol

Herkesin çocukluk düşü olan bisiklet, yetişkinlik dönemlerinde bir kenara itiliyor. Belçika"da işe ve okula bisikletle gidenlere para ödenirken, Ericsson personelinin yüzde 70"i işe bisikletiyle gidiyor. Beyaz Saray"ı bisikletli polisler koruyor ve İsviçre Ordusu"nda 50 bin bisikletli askeri birlik bulunuyor.

Her gün yakındığımız hava ve gürültü kirliliği, trafik ve otopark sorunu, cepleri yakan benzin fiyatları, fazla kilolar ve kalp hastalıkları gibi bir çok sorunun çözümü olabilecek bisiklet kullanımı,Türkiye"de yeterince ilgi görmüyor.

Herkesin çocukluk düşü olan bisiklet, yetişkinlik dönemlerinde bir kenara itiliyor.

Bisiklet Federasyonunun bilgilendirme ve teşvik etme amaçlı hazırladığı broşürlerde verilen bilgilere göre Belçika"da hükümet, bisiklet kullanımını teşvik etmek için işe ve okula bisikletle giden herkese kilometre başına 0.50 Euro ulaşım iadesi parası ödüyor. Yalnızca Hollanda"nın başkenti Amsterdam"da 120 bin bisikletlik park yeri bulunurken, Hollanda"da 15 bin kilometre bisiklet yolu var.

İNGİLİZLER, YAĞMUR ÇAMUR DEMİYOR BİSİKLETE BİNİYOR

İngiltere gibi bol yağışlı bir ülkede yeni yapılan yolların tamamlanmasıyla birlikte bisiklet yolları 10 bin mile çıkacak.

Avrupa"da bisiklet ve güvenlik malzemelerinden vergi alınmıyor ve teknoloji devlerinden Ericsson firmasında, personelin yüzde 70"i işe bisikletle gidip geliyor.

Bazı ülkeler ise bisikleti askeri ve güvenlik birimlerinde bile kullanıyor. ABD"de Beyaz Saray"ı bisikletli polisler korurken, İsviçre Ordusu"nda 1903 yılından bu yana 50 bin bisikletli özel askeri birlik bulunuyor.

İstatistiklere göre dünyada en çok izlenen spor organizasyonlarının başında Uluslararası Fransa Bisiklet Turu yer alıyor.

Bunların yanında turizm amaçlı da kullanılan bisiklet, 52 ülkenin bisiklet turizm merkezi olması ve turizm şirketlerinin Himalayalar ve Kenya gibi turistik yerlerde düzenlediği turlarla da turizmdeki yerini alıyor.

ÜNLÜ KALP CERRAHI ÖZ DE BİSİKLETİ ÖNERİYOR

Broşürlerde ayrıca, dünyaca ünlü Türk kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz"ün de bisiklete bindiği ve kalp sağlığı için bisikleti önerdiği yazıyor.

Kalp sağlığı için spor yapmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Öz"ün, evinde her akşam televizyon izlerken ve kitap okurken kondisyonbisikletine bindiği belirtiliyor.

ÇİNLİLER, YEMİYOR İÇMİYOR BİSİKLET ÜRETİYOR

Dünyadaki bisikletlerin çoğu Asya"da üretiliyor ve kullanılıyor. Çin, Hindistan, Japonya, Tayvan ve Tayland, dünyadaki bisikletlerin yüzde 80"ini üretiyor.

Çin"de üretilen bisiklet sayısının tüm dünyada üretilen otomobillerden daha fazla olduğu belirtiliyor. Çin"de, önemli bir kavşaktan saatte 50 bin bisiklet geçebiliyor.

TÜRKİYE"DEKİ DURUM

Dünyadaki birçok ülkede önemli ulaşım araçlarından olan bisiklet Türkiye"de hak ettiği yeri alamazken, insanların birçoğu bisikletlerini güvenli yollar bulunmadığı için kullanamıyor. Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Türkiye"deki yolların uygun olmaması nedeniyle insanların bisikletlerini kullanamadıklarına dikkat çekerek, “Türkiye"de güvenli yollar olmadığı için bisikletler ya depoda, yada balkonlarda tutuluyor” dedi.

Müftüoğlu, Türkiye"de 7 binin üzerinde lisanslı bisikletçi bulunduğunu belirterek, “Herkesin çocukluk düşü olan bisiklet, yetişkinlik dönemlerinde bir kenara itiliyor. Gençlerin tümünde bisiklet var, ancak ya balkonlarında ya da depolarında duruyor. Çünkü ülkemizde gerekli olan yollar bir türlü yapılamıyor. İnsanlarımız bir hafta sonunda bisikletlerini piknik alanlarından kullanabiliyor” diye konuştu.

Muğla ve Konya illerinde bisikletinin kullanımının çok yoğun olduğunu hatırlatan başkan Müftüoğlu, “Özellikle Konya bisikletin “Anası” diyebiliriz. Çünkü şehrin konumu kullanıma müsait. İnsanlar da artık bisiklete binmeyi benimsemiş. Türkiye"de herkes bisiklete binmek istiyor. Daha geçenlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi karne hediyesi olarak 9 bin adet bisiklet dağıttı. Bu da gösteriyor ki herkes bisiklete binmek istiyor” ifadelerini kullandı.