BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Türk imamlara vize şoku

Hollanda'nın 15 Mart tarihinde yürürlüğe koyduğu yabancılar yasası imamları da vurdu

Abone ol

Hollanda'nın 15 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe koyduğu yeni yabancılar yasası, ülkeye gelecek olan Türk imamlarını da vurdu. Yasa gereği vizelerini almakta zorlanan imamların 3 ay öncesinden Hollanda'da tabi tutuldukları Hollandaca dil kursunu başarıyla bitirmeleri de vize almalarına yetmedi.

Uygulama, aralarında Amsterdam, Eindhoven, Haarlem ve Beverwijk gibi büyük şehirlerinde bulunduğu birçok kentteki 18 caminin imamsız kalmasına neden oldu.
Her seferinde işi yokuşa süren Hollanda hükümetinin hışmına bu defada Türk imamları uğradı. Türkiye'de uyum sınavına girmek için 3 aydır sıra bekleyen 18 imamın görev yapacakları Hollanda'daki camileri din görevlisi olmaksızın Ramazan ayına hazırlanıyor. Hollanda Diyanet Vakfı'na bağlı 143 camiden, yasa kurbanı 18 cami neredeyse hizmet dışı kaldı.

Tüm vize başvuruları geri çevrilen yeni imamların yasal yollardan Hollanda'ya gelmesi zorlaştırılmaya başlandı. Konunun, hukuksal yoldan çözümü için çalışacaklarını belirten Lahey Din Hizmetleri Müşaviri Yusuf Kalkan, "İmamlar entegrasyona mani oluyor gerekçesiyle bugünlere gelindi. Bugün ise adeta, imamlar asimilasyona mani oluyor düşüncesi hakim hale getirildi. Biz imamlarımızın dil sorunu dışında hiçbir sorununun olmadığını biliyoruz. Bu nedenle Rotterdam Albeda kolejiyle işbirliği başlatarak dil sorununa da çare bulduk. Buna rağmen 18 imamın vize başvurularına olumsuz cevap geldi. Evraklarda hiçbir eksik olmamasına rağmen yapılan bu uygulama hiç hoş değil. Hollanda, artık ülkesindeki 400 bin Türk insanı varlığını kabullenmeli, bunların din ve ibadet özgürlüğünün önünü açarak, kültürler arasındaki farkı yaşatmalıdır" dedi.

İmamsız camilerin cemaatleri ise ramazan ayı öncesinde soruna çare bulunması için Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili görüşmelerin başlamasından yana görüş belirtti. Öte yandan Amsterdam, Eindhoven, Haarlem ve Beverwijk gibi büyük şehirlerdeki merkezi camilerinde imamsızlıktan nasibini aldığı öğrenildi.