BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türk futboluna en büyük zararı...

Eski futbolcu ve menajer Nesim Neshadov, Türk futboluna en büyük zararı, Türkiye’de uygulanan yanlış menajerlik politikasının verdiğini söyl...

Abone ol

Eski futbolcu ve menajer Nesim Neshadov, Türk futboluna en büyük zararı, Türkiye’de uygulanan yanlış menajerlik politikasının verdiğini söyledi. Neshadov, “Benim gibi futboldan gelen menajerler, bu işlerde sahtekarlık yapamıyor” dedi.
Bir dönem Trabzonspor, İstanbulspor ve Bursaspor’da forma giyen Bulgaristanlı eski futbolcu ve menajer Nesim Neshadov, İHA’ya özel açıklamalarda bulunarak, Dünya Kupası’na katılan ülkelerin kupayı kazanma şansları, transfer politikalarında izlenen yollar, Türkiye liglerinde uygulanan yabancı futbolcu sınırına dair yapılan yanlışlıklar, yerli futbolcuların son durumu ve gelişimlerindeki aksaklıklar, Türk takımlarının Avrupa şampiyonalarındaki başarısızlıklarının sebepleri ve Türkiye’de işleyen sistemsiz menajerlik durumu ile ilgili birçok konuya değindi.

"DÜNYA KUPASI’NDA FAVORİM ALMANYA"
Bulgar menajer Neshadov, form durumları, futbolcu kalitelerinden dolayı Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’nda finale en yakın isim olarak Almanya’yı gördüğünü belirterek, “Şu anda benim favori takımlarım, inanılmaz derecede kapasiteleri olan ve kompak oynayan Almanya. Diğeri ise ev sahibi olması sebebiyle Brezilya. Bunların haricinde İtalya’yı çok iyi görüyorum. İtalya her zaman gösterişsiz ancak sistemli oynayan bir takım. Bu üç takım arasında kupada bir çekişme olabilir. Hollanda gibi takımlar ise ikinci planda olan benim yedek takımlarımdan birisi. Kesin olarak inandığım şey Almanya’nın finalde olacağıdır” diye konuştu.

"TAKIMLAR TRANSFERLERDE HATA YAPMAK İSTEMİYOR"
Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke takımlarının transfer konusunda beklemede olduğunu söyleyen Neshadov, “Transfer konusunda şu an herkes hata yapmamaya çalışıyor. Türkiye’de ligler 29 Ağustos’ta başlıyor. Ligler geç başlayacağı için herkes Dünya Kupası’nı izliyor. O yüzden bir durgunluk var. Dünya Kupası’nda oynayan Türkiye liginden 25’e yakın oyuncu var. Transfer piyasasında rakamsal olarak çok büyük paralar dönüyor. Kendi konumunda çok iyi olan oyuncuları Türkiye’ye çekebiliyorsunuz. Bu oyuncuların Türkiye’ye gelme sebepleri ise Türkiye’deki ligin kalitesi değil, sadece rakamsal olarak bahsedilen paraların çok yüksek miktarlarda olması” ifadelerini kullandı.

"ENGELLEMELERE KARŞIYIM"
Tecrübeli menajer Nesim Neshadov, Türkiye Futbol Federasyonu’nun, yeni sezonda uygulamaya başlayacağı 5+3 kuralına karşı olduğunu ifade ederek, “Engellemelere karşıyım. Bence Türkiye’de maddi olarak dönen rakamlar, televizyon gelirleri, ekstra gelirleri baz aldığımız zaman şu anda yabancı uygulamasının serbest kalması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü 5+3 bu rakamlara göre çok az. Bunun sonucunda tabi ki yerli oyuncu piyasasını da otomatik olarak yükseltmiş oluyorsunuz. Şu anda baktığınız zaman büyük takımlarda 3-4 milyon Euro’ya oynayan oyuncular var. Bu sefer hem takım içerisinde hem de diğer ligler arasında çok yüksek uçurumlar oluyor” dedi.

"YABANCI SINIRI SERBEST BIRAKILMALI"
Yabancı sınırlaması ile ilgili Avrupa liglerinden örnekler veren Neshadov, şunları söyledi:
“İspanya’da yabancı sınırlaması serbest ve birçok kupayı kazanıyorlar. Almanya’ya bakıyorsunuz, İngiltere’ye bakıyorsunuz, İtalya’ya bakıyorsunuz, bu takımlar dünya futbolunda ilk 6-7 ülke arasındalar. Türkiye’ye baktığımız zaman transfer ücretleri olarak dördüncü sırada bulunan ülke konumundayız ancak şu anda hiçbir turnuvada yer almadık. Sadece Galatasaray, 3-4 senede bir Şampiyonlar Ligi’nde bir yerlere gelebiliyorsa geliyor. Bu yüzden yabancı futbolcu sayısının serbest olması gerekir. Dışarıdan çok daha ucuza yabancı futbolcuları ülkeye getireceksiniz, o sırada yerli piyasası da düşecek ve kulüpler daha az paralara daha az borçlarla yollarına devam edecekler.”

"TÜRKİYE’DE YERLİ, KALİTELİ VE GENÇ FUTBOLCULAR BÜYÜTEÇLE ARANIYOR"
Türkiye liglerinde yerli ve kaliteli futbolcu durumunun azlığına değinen Neshadov, “Günümüzde Türkiye liglerinde 17-18 yaşlarında kalite futbolcular büyüteçle aranıyor. Bu tarz futbolcular olduğu zaman da onlarca, yüzlerce menajer giriyor araya ve onu etkilemeye çalışıyorlar. 17-18 yaşındaki bir futbolcu 2 trilyona oynadığı zaman siz iki sene sonra ondan hiçbir şey bekleyemezsiniz. 17-18 yaşındaki bir oyuncuya 2 trilyon verdiğiniz zaman hem gelişimini engelliyorsunuz hem de piyasayı yükseltmiş oluyorsunuz. Yabancı sayısını serbest bırakırsanız bu olayların hiçbiri gerçekleşmez. Bu durum kulüplere büyük zararlar ve borçlar veriyor. Kulüpler günlük düşünmek zorunda kalıyor. Alt yapıdan yukarıya oyuncu çıkarma şansı kalmıyor. Zaman kaybetme şansı yok. Günlük düşündüğümüz için tamamen zarar Türk futbolunadır. Futbolcu ile antrenör arasında çok büyük gelir farklılıkları var bu yüzden verim almak söz konusu bile değil. Çok büyük uçurumlar var. Türkiye’de yabancı sınırını serbest bırakmak gerekiyor” diye konuştu.

"TÜRK FUTBOLUNA EN ÇOK ZARAR VEREN ŞEY MENAJERLİK KONUSUDUR"
Bulgar menajer Neshadov, Türkiye’de menajerlik yapmanın zorluklarına dikkat çekerek, “Menajerlik konusunda Türkiye’deki piyasa tamamen dip durumdadır. Türkiye’de binlerce menajer var ancak esas anlamda toplasanız 7-8 tane ancak var. Kulüplerin de bu konuda bazı yaptırımları düzenlemesi gerektiğini düşünüyorum. Ben menajerlik işini sadece bir iş olarak görmüyorum. Amacım Türk futboluna doğru düzgün 2 tane futbolcu kazandırmak. Türk futboluna o kadar çok zarar veren insanlar var ki, işler çığırından çıkmış durumda. Siz gidiyorsunuz menajer olarak her türlü emeği veriyorsunuz ama bizim kulüplerimiz arada hiç alakası olmayan birilerini bağlantıya sokuyor, o futbolcuyu alıp getirtiyor ve otomatikman piyasa karmakarışık oluyor. Doğru düzgün iş yapanlar da artık ’lanet olsun’ deyip işten çekiliyor. Benim gibi futboldan gelen menajerler, bu işlerde sahtekarlık yapamıyoruz. Biz futboldan gelen insanlar alışmışız işimizde doğru düzgün, dik olmaya. Başka türlü işler yapamıyoruz. Türk futboluna en çok zarar veren şey menajerlik konusudur” şeklinde konuştu.
(İHA)