BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in kan donduran saldırı bilançosu

İngiltere'nin önde gelen gazeteleri Irak'ta adım adım ilerleyen IŞİD terör örgütünün elindeki silahlı gücü ve saldırılarının bilançosunu çıkardı.

Abone ol

IRAK'ın kritik öneme sahip kentlerini tek tek ele geçiren ve başkent Bağdat'a doğru ilerleyen IŞİD, İngiliz medyasına göre küçümsenmeyecek güçte örgütlü bir yaptı. Hedef ise Irak'ta yeni bir Sünni devleti kurmak.

Financial Times si, manşetinde Irak'ın kuzeyinde bir dizi kent ve kasabayı ele geçiren ve Bağdat'a doğru ilerlediği bildirilen Irak Şam İslam Devleti IŞİD örgütünün tıpkı şirketler gibi, eylemleriyle ilgili olarak bilançolar açıkladığını yazıyor. Habere göre, 2012'den beri yıllık döküm yayımlayan örgüt bu raporlarda, düzenlediği bombalı saldırılar, suikastlar, intihar eylemleri, kurduğu kontrol noktaları ve İslam dinine geçirttiği "kâfirlerin" sayısına yer veriyor.

Sadece 2013'te örgütün 10,000 eylem düzenlediği, 1000 suikast gerçekleştirildiği, 4000 ayrı noktaya kez ev yapımı patlayıcı düzenekler yerleştirildiği, yüzlerce radikal İslamcı militanın hapisten kaçmasının sağlandığı belirtiliyor.

IŞİD'İN BİLANÇOSU

Financial Times'a göre bu bilgilerin çoğunu doğrulayan ABD merkezli "Study of War" kuruluşun analizi, örgütün Iraklı yetkililerin iddia ettiği gibi "ayaktakımından" ibaret olmadığı aksine bir Sünni devleti kurma hedefi olan, kurumsal kimliği bulunan örgütlü bir askeri yapı olduğuna işaret ediyor.

Uzmanlara göre, 15 bin kadar savaşçısı bulunan örgütün "bilanço" yayımlamasının amacı, bağışçılarına bu para ve silahlarla neler yapıldığını göstermek olabilir.

OBAMA İHTİYATLI YAKLAŞIYOR

Guardian gazetesi, IŞİD militanları Bağdat'a ilerlerken atacağı adımları değerlendiren Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın, Irak'ta hava saldırıları düzenlenmesi çağrılarına ihtiyatla yaklaştığını belirtiyor.

Gazeteye göre Pazartesi akşamı Bağdat elçiliklerini korumak için buradaki askeri varlıklarını takviye etme kararı aldıktan sonra danışmanlarıyla bir araya gelen Obama, ülkeyi yeniden birleştirecek daha uzun vadeli bir siyasi plan olmadığı sürece, askeri müdahalenin çok fazla faydası olmayacağını yolundaki görüşünü yineledi.

Guardian, ABD Irak'ta ne yapacağını planlarken İran'ın ülkedeki ağırlığını artırmaya başladığını, Devrim Muhafızları'nın bölgesel gücü olan Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'a giderek Sünni isyancıların nasıl yenilgiye uğratılabileceği konusunda Iraklı yetkililere yardımcı olduğunu aktarıyor.

Haberde, Iraklı yetkililerin Süleymani'nin gelişini önceden ABD'ye bildirdiğine dikkat çekiyor.