BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.430,04
HABER /  EKONOMİ

Türk firmaları K. Irak'ta göz kamaştırdı

Irak’ın kuzeyinde yatırım yapan Türk firmaların başarısı, bölgedeki en prestijli işleri beraberinde getiriyor.

Abone ol

Türkiye ile Irak’ın kuzeyi arasında gelişen siyasi ve ekonomik ilişkilerle birlikte bölgeye giden Türk firmalarının başarısı bölge yetkilileri tarafından takdirle karşılanıyor.

Irak’ta sekiz yıldan beri faaliyet gösteren Türk firması Eksen İnşaat’ının başarısı, Kürt bölgesindeki yeni stratejik iş imkanları beraberinde getirdi. Irak Kürt Bölgesi Yönetimi Başbakanı Behram Salih, geçtiğimiz aylarda Irak’ın en büyük adliye sarayı inşaatını Erbil’de yapan Eksen İnşaat’tın şantiyesine sürpriz ziyarette bulunarak, Türk mühendislerden çalışmalarla hakkında bilgi almıştı. Berham Salih, müteahhit Veysi Onal’ı kutlayarak yaptıkları işin bölge ile Türkiye arasındaki ilişkilere olumlu katkısının da olduğunu ifade etmişti.

Bu arada Erbil’de 60. cadde üzerindeki yeni valilik binasının da inşaatını Türk inşşat şirketi üstlenirken, binanın temel atma töreni yapıldı. Törene Erbil Valisi Nevzat Hadi, Vali Yardımcısı Tahir Abdullah, Eksen İnşaat ortakları Veysi Onal, Mehmet Bilici, Erbil İl Genel Meclis Başkanı, Erbil Genel Emniyet Müdürü ile davetliler katıldı.

TÜRK FİRMALARI GÜVEN VERDİ

Temel atma töreninde konuşan Vali Yardımcısı Tahir Abdullah, Türk firmalarının bölgede oluşturduğu güvene dikkat çekti. Tahir Abdullah, “Halka hizmet ve daha güzel bir Erbil için çalışıyoruz. Aldığı projeleri çok kısa bir zamanda ve güzel bir işle yapan Eksen İnşaat’ın bu projeyi de kendi zamanında bitireceğine inanıyoruz.” dedi.

TÜRK FİRMALARI İYİ İZ BIRAKIYOR

Vali Nevzat Hadi ise “Kürt bölgesinde en çok Türk işadamları ve yatırımcılar iş yapıyor. Bu da, Türkiye ile bölge arasında ne kadar büyük bir ekonomik işbirliği olduğunun bir kanıtıdır. Türk şirketlerinin yaptığı güzel işler uzaktan görünüyor. Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerimizde bu şirketlerin çok büyük etkisi vardır. Türkiye’deki gelişmiş ekonomi ve büyük firmaların bulunması Kürt Bölgesine olumlu yönde etkisi çok açık ve nettir”. diye konuştu.

STRATEJİK PROJELERİ TÜRK FİRMALARI YAPIYOR

Bölgede çok sayıda büyük ve profesyonel firmaların olmasına dikkat çeken Vali Hadi, “Bir çok büyük proje, Türk firmasının elinde. Stratejik projelerimizi hep Türkiyeli firmalar tarafından yapılıyor. Şu an gördüğümüz bu projeyi de yine Türk firması Eksen İnşaat yapıyor. Bu firma daha önce yine güzel projeler yaptı. İşlerini güzel ve modern bir şekilde bitirdiğinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

HEDEFİMİZ EN İYİSİNİ YAPMAK

Eksen İnşaat ortaklarından Veysi Onal da, Irak’ta kalkınmanın yapı taşlarından olan inşaat sektöründe daima en iyiyi hedeflediklerini söyledi. Veysi Onal, bu dev ve zorlu endüstride yerini alan Eksen İnşaat’ın, gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmekte olduğu projelerin takdirle karşılanmasının bir Türk firması olarak kendilerini gururlandırdığını ifade etti.

Onal, bölgede daha önce yaptıkları işler dolayısıyla bölge yönetiminden teşekkür belgesi de aldıklarını ifade ederek, “Bize gösterilen teveccühleri boşa çıkarmayacağız. Çünkü diğer işlerimizde olduğu gibi inşallah bu projeyi verilen zamanın öncesinde güzel ve modern bir şekilde bitirip teslim edeceğiz. Türk şirketleri olarak burada dünya devleriyle yarışıyoruz. Ancak hayallerimiz dünya şirketlerinin en iyi yaptığının daha fazla iyisini ve daha güzel bir şekilde yaparak dünyaya kendi damgamızı vurmaktır.” dedi.

Bölgede sekiz yıldır faaliyet gösteren Eksen İnşaat’ın üstlendiği projelerin toplam değeri 250 milyon doları aşmış bulunuyor.