BIST 9.095
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,75
HABER /  GÜNCEL

Türk büyükelçi'den dünyaya çağrı

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, 'uluslararası toplumun Suriye'yi Türkiye ile ilgili çok dikkatli olması konusunda ikna etmesi gerektiğini' söyledi.

Abone ol

Çeviköz, İngiliz yayın kurumu BBC'de yayımlanan ''Newsnight'' programına katıldı. Çeviköz, ''Suriye tarafından yeniden saldırı olursa tekrar misillemede bulunacak mısınız'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Misilleme, uluslararası hukuka göre meşru bir haktır ve Türkiye bu haktan yararlandı. Türkiye, geçen haziran ayında Türk uçağı Suriyeli yetkililerce vurulduğunda, angajman kurallarının ve Suriye'nin Türkiye'ye karşı tavrına ilişkin anlayışın değiştiğini açıkça ortaya koymuştu. Bu, Suriye tarafından düşmanca bir tavır gördüğümüzde, karşılık vereceğimiz anlamına geliyor. Akçakale'deki misilleme de böyle bir misillemeydi.''

NATO'nun Akçakale'deki olay ve ardından yaşanan gelişmeler sonrasında Türkiye'ye verdiği desteğe dikkati çeken Büyükelçi Çeviköz, uluslararası toplumun Türkiye ile birlikte olduğunu göstermesinin önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğü ihlal edildiğinde, misilleme yapma hakkına sahip olduğuna dikkati çeken Çeviköz, ''Türkiye savaşa hazırlanmıyor, savaş ilan etmiyor. Savaş ilan etmeden, vatandaşlarınızı koruma olasılığınız var, vatandaşlarınızı korumalısınız ve bu da meşru bir haktır'' ifadesini kullandı.

Çeviköz, savaş ihtimali yönündeki endişelerin yersiz olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da savaş çıkarma gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylediğini bildirdi.

Büyükelçi Çeviköz, Suriye krizinin çevre ülkelerde ve bölgede neden olduğu istikrarsızlıktan endişeli olduklarını da ifade ederek, ''Uluslararası toplum, Suriye'yi Türkiye ile ilgili çok dikkatli olması konusunda ikna etmeli'' dedi.