BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.497,40
HABER /  GÜNCEL

Tezkere onbinleri sokağa döktü

Tüm Türkiye genelinde Meclis'te onaylanan Suriye Tezkeresi protesto edildi.

Abone ol

TBMM’nin yabancı ülkelere asker göndermesi için hükümete yetki veren tezkereyi kabul etmesi Taksim’de binlerce kişinin katıldığı eylemle protesto edildi.

CHP, BDP, ÖDP, TKP, Halkların Demokratik Kongresi, Halkevleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin çağrıcıları arasında olduğu eyleme yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Taksim Meydanı’nda, saat 19.00 sıralarında toplanmaya başlayan eylemciler, saat 20.00 sıralarında kortej halinde İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Ellerinde farklı pankart ve dövizler bulunan eylemciler, "Susma haykır savaşa hayır", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bu halk sana boyun eğmeyecek", "Emperyalizmin askeri olmayacağız", "Madem çıktı tezkere, meclis gitsin askere", "Hükümet istifa", “Katil ABD işbirlikçi AKP" sloganları atarak zaman zaman cadde üzerinde oturma eylemi yaptı. Kalabalık nedeniyle İstiklal Caddesi’nde yürümek bile zorlaşırken, Taksim Meydanı’nda önlem alan polis, yürüyüş sırasında caddede gözükmedi.

Galatasaray Lisesi önünde gelen eylemciler adına basın açıklamasını, Özge Ozan okudu. Açıklamada, “AKP iktidarının Ortadoğu’da lider ülke masallarıyla, emperyalizme taşeronluk adına ülkemizi komşu halklara savaşa sürüklemesini izin vermeyeceğiz. Suriye ile savaşa izin vermeyeceğiz. Emperyalizmin taşeronu, savaşın, ölümün, faşizmin iktidarı AKP’yi Türkiye halkları durduracak" denildi. Açıklamanın ardından 7 Ekim’de Ankara’da yapılması planlanan ‘Eşit Yurttaşlık’ mitingine çağrı yapılarak eylem sona erdirildi.

TEZKERE EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ

TBMM'nin yabancı ülkelere asker göndermesi için hükümete yetki veren tezkereyi kabul etmesi üzerine Sosyalist Demokrasi Partisi üyesi (SDP) bir grup Dolmabahçe'de bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde eylem yaptı. Öğlen saatlerinde "Tezkereniz sizin olsun. Savaş hükümeti istemiyoruz" yazılı pankartla ofis önüne gelen grup üyeleri yolu trafiğe kapattı. Bunun üzerine polis ekipleri gruba müdahale ederek 13 kişiyi yaka paça gözaltına aldı. 13 kişi ifadelerinin alınması için polis merkezine götürüldü.

MARMARİS'TE SAVAŞA HAYIR PROTESTOSU

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]
MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, aralarında yerleşik yaşayan yabancıların da bulunduğu savaş karşıtı 50 kişi tezkerenin geçmesini protesto etti.

Bugün saat 18.00 de Marmaris 19 Mayıs Gençlik Parkı'nda toplanan bir grup, 'savaşa hayır' adı altında eylem yaptı. İlçede yerleşik yaşayan İngiliz vatandaşları, kadın ve gençlerden oluşan 50 kişi ellerinde dövizlerle toplandı. 'ABD emperyalizmini ülkemizde istemiyoruz' ve 'savaşa hayır' sloganı atan grup 15 dakika düdük çaldı.

Grup adına basın açıklaması yapan Murat Sütçüoğlu, "Bu eylem tamamen savaşı istemeyen bireysel kişiler tarafından yapılmıştır. Türk Milletine iktidarı, ordusu ve medyasıyla savaş çığırtkanlığı yaptırılıyor. Bizler kuzuların sessizliğini oynamak istemiyoruz. Bu gidişat bilgisayarlarda oynanan savaş oyunlarına benzemez. Bombaların düştüğü yerde kadın ve çocuklar var. Bu yıkım kapanmayacak derin yaralar açacaktır. Bizler Suriye değil tüm diktatörlere karşıyız. ABD politikalarına ve Ortadoğu bekçiliği oyunlarına alet olmamalıyız. Lütfen bu oyunlara gelmeyelim" dedi. Basın açıklaması sonrası grup düdük çalarak olaysız şekilde dağıldı.

ÇANAKKALE'DE TEZKERE KARŞITI EYLEME SULU-GAZLI MÜDAHALE

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]
ÇANAKKALE'de bir grup, Suriye konusundaki tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilmesini protesto etti. AK Parti İl Başkanlığı önüne yürüyüp basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis biber gazı ve su sıkarak müdahale etti.

Çanakkale'de 100 kişilik bir grup "Savaşa Hayır" eylemi yapmak istedi. Morabbin Parkı önünde toplanan protestocu grup, "Savaşa Hayır" ve "Suriye'de Savaş İstemiyoruz" sloganları atarak, yürüyüşe geçti. Basın açıklaması yapmak için İskele Meydanı'ndaki Vakıf İş Hanı binasında bulunan AK Parti İl Başkanlığı önüne yürümek isteyen gruba polis megafonla uyarıda bulunup, açıklamayı kordon boyunda yapmalarını isteyip, GESTAŞ Feribot İskelesi önünde barikat kurdu. Ancak grup polise direnerek AK Parti İl Başkanlığı önüne yürümekte ısrarcı olunca, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildi. Tazyikli su nedeniyle bazı göstericiler yere düştü. Bazıları da biber gazından etkilendi.

Grup 10 dakika sonra bu defa Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada gruptakiler ile polis arasında kısa süreli arbedeler yaşandı. İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu'da yaşanan olayları birebir takip edip, ekipleri yönlendirdi. Grup, ardından Demircioğlu Caddesi'ni takip ederek İskele Meydanı'na yürüdü. Saat Kulesi Meydanı'ndan Ak Parti İl Başkanlığı binası önüne geçmek isterken bir kez daha polisin barikatıyla karşılaştı. Polis, AK parti İl Başkanlığı önüne gitmelerine yine izin vermeyince bu kez grup kaldırımda basın açıklamasını okuyup, dağıldı.

İZMİR'DE TEZKERE PROTESTOSU

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]
İZMİR'de bazı sivil toplum örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler, Suriye ile ilgili tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini protesto etti. AK Parti İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yapan yaklaşık bin kişi, savaş istemediklerini dile getirdi.

Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünde toplanan yaklaşık bin kişi, AK Parti İl Başkanlığı binasına kadar, hükümetin Suriye politikasını protesto eden sloganlar atarak yürüdü. Burada grup adına basın açıklamasını TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi yaptı. Çiftçi, "AKP iktidarının uyguladığı ABD güdümlü şiddet ve savaş yanlısı saldırgan politikaların sonucu Şanlıurfa'da 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu insanlarımızın ölümünün sorumlusu AKP iktidarıdır. Hatay'dan sonra Akçakale'yi de silahlı kişilerin kol gezdiği bir yer haline getiren AKP, tam bir aydır fiilen savaşın etkilerini yaşayan Akçakale'de yaşayan haklı korumak için hiçbir önlem almadığı gibi savaş kışkırtıcılığına hız vermiştir. İçeride ve dışarıda savaş politikalarını tırmandıran iktidar, ölüm, kan ve gözyaşı üretmeye devam ediyor. Savaş değil barış isteğimizi haykırmak için bir araya geldik" dedi.

Çifçi ayrıca, AK Parti iktidarının, "Ortadoğuda lider ülke" masalı anlattığını öne sürdü. Komşu ülkelere demokrasi ihraç etme uydurmacasıyla komşu halklarla savaşa girilmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. Grup basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

ANKARA'DA 'SAVAŞA HAYIR' EYLEMİNE POLİS MÜDAHALE ETTİ

ANKARA'da 'savaşa hayır' eylemine polis müdahale etti. Başbakanlığa yürümek isteye gruba, polis ekipleri tazikli su ve biber gazıyla müdahale edip dağıttı.

Güven Park'ta toplanan çeşitli sivil toplum örgütü üyesi yaklaşık 300 kişilik grup, burada savaş aleyhine sloganlar attı. Polisin dağılmaları konusunda yaptığı uyarılara rağmen grup, eylemlerine devam ederek başbakanlık binasına yürümek istedi. Polis barikatını aşamayan grup ile çevik kuvvet ekipleri arasında gerilim yaşandı. Barikata yüklenen gruba, polis biber gazı ve tazikli su ile müdahale de bulundu. Polisin müdahalesine taş ve sopalarla karşılık veren grup ardından ara sokaklara kaçtı. Kısa süreli kovalamacanın ardından grup ara sokaklara girerek dağıldı.

Öte yandan Ankara'nın en işlek yerinde yaşanan olaylarda çok sayıda vatandaşta etkilendi. Polisin sıktığı biber gazından etkilenen birçok vatandaş, baygınlık geçirdi. Yaşanan kovalamaca nedeniyle yollar kısa süreli trafiğe kapandı. Biber gazının geniş alana yayılması birçok vatandaşı etkiledi.

MERSİN'DE TEZKERE TEPKİSİ

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]
MERSİN'de bir araya gelen bir grup hükümetin Suriye politikasını ve TBMM'den geçen tezkereyi protesto etti.

Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi Çankaya Mahallesi Atatürk Caddesi'nde Halkevleri, HDK, TKP ve ÖDP'liler bir araya geldi. 'Tetikçi hükümet istemiyoruz', 'Çıktı tezkere Tayyip gitsin askere', 'AKP, Suriye'den elini çek', 'Savaşa hayır, Suriye halkı yalnız değildir', 'Barış için AKP'yi durduracağız' ve 'Emperyalizmin askeri olmayacağız' sloganları atan yaklaşık 500 kişilik grup 'AKP elini Suriye'den çek' pankartı açtı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında grup adına konuşan Oktay Canpolat, Ak Parti iktidarının, bölgede emperyalizmin aktif taşeronluğuna soyunduğunu belirterek, "Ak Parti iktidarı, emperyalist müdahaleden rol kapmak için Suriye'ye dönük iç savaş kışkırtma politikalarını örgütlemiştir. Ülke sınırlarını Suriye'deki rejime karşı savaşan çoğunluğu paralı asker, cihatçılara, selefilere açmıştır. Suudi Arabistan ve Katar'la birlikte silahlı gruplara lojistik, silah ve para desteği vermiş, bu topraklarda silahlı eğitim yapmalarını sağlamıştır. Bu gruplarla karşı karşıya kalan sınır kentlerimizde halkımız aylardır can güvenliği ve yaşamını sürdürebilme endişesi ile yaşamakta, savaşı ve silahlı grupları istemediğini haykırmaktadır. Ak Parti iktidarı emperyalizmin bölge projelerinden pay almak için at başı koştururken ülkeyi düşürdüğü durumda, yalnız Suriye'yi askeri müdahaleye tehdit etmekle kalmamakta, ısrarla NATO başta olmak üzere emperyalizmin askeri müdahalesinin ön çağrıcılığı yapılmaktadır" dedi.

Canpolat, Ak Parti hükümetinin komşularla sıfır sorun demagojisi yaparak, Türkiye'nin komşularla savaş konumuna sürüklediğini ifade ederek, "Ak Parti iktidarı savaş kışkırtıcılığıyla sonunda çatışmaları Türkiye-Suriye sınırına çekip Akçakale'de 5 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bununla yetinmeyen Ak Parti, Suriye'yi vurarak ülkenin bütününü savaşa sokmaya dönük bir adım daha atmıştır. Bugün mecliste Ak Parti ve savaş çığırtkanı destekçisi MHP oylarıyla geçirilen tezkere, hali hazırda Kürt halkına yönelik saldırıların aracı haline getirilen Irak tezkeresine eklenen maddelerle Suriye halklarına da bu topraklardan ölüm kusmak amacını taşımaktadır. Ak Partinin Suriye'ye dönük top atışının misilleme olarak değil genel bir saldırı olarak Antakya yakınındaki İdlip'i hedef alması bunun göstergesidir" diye konuştu. Grup açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

TEZKERE BURSA'DA PROTESTO EDİLDİ

BURSA'da, bir grup, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen tezkereyi protesto etti.

Fomara Meydanı'nda toplanan ve aralarında Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Halkevleri üyelerinin bulunduğu 50 kişilik grup ellerinde 'Tezkere geri çekilsin, savaşa hayır' yazılı pankartla Haşim İşcan Caddesi'nde bulunan Ak Parti Bursa İl Başkanlığı'na doğru sloganlar atarak yürüdüler. Ak Parti binası önünde grup adına basın açıklamasını Aslı Evke Yetkin okudu. Tezkerenin geri çekilmesini isteyen Yetkin, "Türkiye savaşa sokulmasın" dedi. Grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.