BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.432,84
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan flaş Suriye açıklaması

Suriye tezkeresinin Meclis'ten geçmesinin ardından Başbakan Erdoğan basın açıklaması yaptı.

Abone ol
İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün TBMM'de kabul edilen ve Suriye'ye sınırötesi operesyona izin veren tezkerenin kabulü ardından ilk kez konuştu:

"Savaş çıkarmak gibi bir derdimiz yok."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'yle düzenlediği ortak basın toplantısında Akçakale'ye dün atılan top mermisi olayı ve Meclis'te kabul edilen tezkereye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akçakale'de hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Erdoğan, Akçakale'de yaşanan olayı 'sıradan bir olay olarak göremeyiz' dedi ve ekledi:

"Ulusal güvenliğimize yönelik bu saldırıya, olayın hemen akabinde misliyle karşılık verilmiş belirli hedeflerin vurulması yoluna gidilmiştir.

BU SALDIRI İLK DEĞİL

Suriye'den Türkiye'ye yapılan bu saldırı ilk değildir. Daha önce 7 kez saldırı olmuştur. Bir tanesi hariç diğerleri boş alana düştü. Biz bunlara karşı hep sabırla bekledik.

Verdiğimiz notaya karşın Suriye hiç bir adım atmadı. Ülkede direniş veren muhalifler var. Suriye rejimi bunlara asi diyor, bir onlara mazlum olarak bakıyoruz.

30 bin insanın öldürüldüğü bir ülke var. 100 bin sığınmacı sadece bizim ülkemizde var. 2.5 milyon insan ülkesinden çıkmış durumda.

Tüm bu tabloya karşı atılan top mermisi 5 vatandaşımızın ölümüne neden oldu. 1 polisimiz ağır, 11 vatandaşımız yaralı.

YOĞUN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ

Önce biz uluslararası hukukta yerimizi güçlendirmek için tüm ilgili arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışmalarımız sürdürüyoruz.

BM Genel Sekteri başta olmak üzere BM ve Arap Meclisi'nin temsilcisiyle görüşmeler yapıldı. NATO Genel Sekreteri arandı, NATO büyükelçileri toplantıya çağrıldı.

BM Güvenlik Konseyi'nin süratle adım atmalarını istedik ve çalışmalara başladılar. Görüştüğümüz her ülke bu saldırıyı kınamıştır ve kınamaya devam etmektedir.

DERDİMİZ SAVAŞ ÇIKARMAK DEĞİL

Biz bu bölgede barış ve güvenlik istiyoruz. Bizim derdimiz savaş çıkarmak değildir. Savaşın getirdiği neticeler ortadadır. Irak ortadadır, Afganistan ortadadır.

Bizim yüreklerimiz yanıyor, ciğerimiz dağlanıyor. Bu insanların böyle öldürülmesine, bir müslümanın bir müslüman kardeşini böyle katletmesinin yanında yer alamayız.

BİZİ TEST ETMEYİN!

Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlarını ve sınırlarını korumaya müktedir bir devlettir. Hiçbir ülke bizim bu konudaki kararlılığımız test etmeye kalmasın.

Hatay'da bugün tüm bu olanların ardından bir top mermisi daha düştü. Bir taraftan 'hata oldu' diyorlar diğer taraftan yeniden aynı şey oluyor.

Bir kaza, iki kaza ,üç kaza ... 8 kaza nasıl oluyor?

AMACIMIZ CAYDIRICI OLMAK

Meclis'te kabul edilen tezkerenin amacı da caydırıcılığın oluşmasıdır. TBMM'de tezkereyi destekleyenler ve direnenler olmuştur. Direnenler tarihe bunun hesabını veremeyecektir.

Suriye'deki krizin iç güvenliği tehdit eder hale gelmesi endişe vericidir.

RAHİMİ: HER KONUDA TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

Suriye'den Türkiye'ye yönelik saldırılara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Rahimi ise, 'Türkiye'nin yanındayız' mesajı verdi.

"Biz batıda Türkiye gibi bir komşuya sahip olmaktan çok mutluyuz. Biz İslam Cumhuriyeti olarak,  dünyanın hiçbir yerinde şiddet içeren hiç bir işi doğru kabul etmiyoruz, kınıyoruz.

Biz bir insanı diriltmenin bütün insanlığı diriltmek olduğuna inanıyoruz. Biz terörü kınıyoruz. Bir kardeş ülkemiz Türkiye'nin yanında bu şiddet olaylarını kınıyoruz. Biz Türkiye gibi bir ülkenin komşusu olmaktan gurur duymaktayız.