BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türk bankalara Obama vergisi

ABD'nin krizden çıkış için bankalardan almayı tartıştığı verginin bir benzeri Türkiye"de devreye giriyor.

Abone ol

ABD’nin krizden çıkış için bankalardan almayı tartıştığı verginin bir benzeri Türkiye’de devreye giriyor. Bankalar her şube için 24-48 bin lira ödeyecek. Yıllık vergi toplamı 400 milyonu bulacak

ABD Başkanı Barack Obama’nın krizden çıkış için bankalara getirdiği 120 milyar dolarlık ek verginin bir benzeri Türkiye’de de devreye giriyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bütçe dengelerini korumak için, yeni bir uygulama olarak her yıl tüm banka şubelerinden, yerleşim yerlerine 24 bin lira ile 48 bin lira arasında değişen tutarlarda harç alınacağını açıkladı. Bankacılar, getirilen yeni düzenlemenin bankacılık sektörüne maliyetinin 400 milyon liraya ulaşağını tahmin ediyorlar. Babacan, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’ndaki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında açıkladığı yeni düzenlemeyi, bankacılar da ilk defa duydu. Mevcut durumda bankalar sadece şube açarken bir defaya mahsus olmak üzere 27 bin lira harç ödüyordu. Babacan, küçük yerleşim birimlerindeki şubelere 24 bin lira, nüfusu 5 bin-25 bin olan ilçelerdeki şubelere 36 bin lira, nüfusu 25 binden fazla olan yerleşimlerdeki şubelere 48 bin lira yıllık harç getirileceğini belirterek, “Bu da yine bütçe dengelerini koruma adına atılmış bir adım olacak. Bunun haricinde yeni bir vergi kalemi yok’’ dedi.

IMF KONUSUNDA YENİ BİR BİLGİ YOK

Babacan, bu uygulamadan ne kadar gelir beklendiğine ilişkin de hesap etmek gerektiğini 10 bin kadar banka şubesi bulunduğunu, tutarın nüfusa göre çarpıp, bölünerek bulunabileceğini ifade etti. Babacan, buradan ‘makul bir gelir’ sağlayacaklarını, tutarın bankacılık sektörü için de ciddi bir yük olmadığını bildirdi. Babacan, harcın, bankacılıkta genel kârlılığa ve bilançolara bakıldığında, bünyelerini etkileyecek bir sonuç da getirmeyeceğini vurguladı. “Konuyu bankalarla görüştünüz mü?” sorusuna da Babacan “Onlar da yeni duyuyorlar, şimdi’’ karşılığını verdi. IMF anlaşmasına da değinen Babacan, buna gereğinden fazla ilgi olduğunu belirtti. Babacan “Bu işin müzakeresini yürüten benim. Çok çok dar bir ekiple yürütüyoruz. Tabii ki Başbakanımızı bilgilendiriyoruz ama müzakerelerin sürecine ilişkin başka bilgisi olan da yok. Haber yaparken doğru kaynaklardan bilgi alarak haber yapmanızı tavsiye ediyorum. Önemli bir gelişme olursa, herkesin aynı anda haberi olacak” diye konuştu. (Star)

‘Davos’a ben de gitmeyeceğim’

Başbakan Erdoğan’dan sonra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Davos toplantılarına bu yıl katılmayacağını bildirdi.  Babacan, “Ben 2002’den bu yana 7 yıldır her sene sürekli Davos toplantılarına katıldım. Oldukça da yoğun faaliyetimiz oldu. Ancak bu sene ben de katılmıyorum, katılmama kararı aldım. Gelecek yıl için o gün ayrıca karar veririz” dedi.

Çiftçi ve esnaf faizi tek hane

Bakan Babacan, çiftçiler ile esnafa verilen kredi faiz oranlarının ilk kez tek haneye indiğini açıkladı. Ziraat Bankası’nın çiftçilere yönelik kredi faiz oranlarının yüzde 25’lik sübvansiyonda yüzde 9.75’e, yüzde 60’lık sübvansiyonda da yüzde 5.20’ye indiğini vurguladı. Babacan, cari faiz oranın bugün itibarıyla yüzde 13’e indiğini, bunların yansımasının yüzde 9.75-5.2 olacağını bildirdi. Babacan, Halk Bankası’nın kooperatif kredilerine özgü belirlenen cari faiz oranlarının da yüzde 13’e indirildiğini belirterek, bu faizin esnafa yansımasının yüzde 8’den yüzde 6.5’e indiğini kaydetti. 

Teşvik paketi kısmen uzatılacak

49 ilde uygulanan teşvik sisteminin 2009’da sona erdiğini hatırlatan Babacan, teşvik sistemi kapsamındaki düzenlemelerden sadece SSK primlerinin devlet tarafından ödenmesine ilişkin düzenlemenin 3 yıl süreyle devam etmesi kararı aldıklarını açıkladı. Uzatmanın bütçeye yıllık maliyetinin 500 milyon civarında olduğunu söyleyen Babacan, enerji ve vergi teşviklerinin ise uzatılmayacağını kaydetti.

En yüksek harç 48 bin lira

Nüfus Harç

5 binden az 24 bin

5-25 bin  36 bin

25 binden fazla 48 bin

Şubelerin yarısı büyük şehirlerde

Bölge Şube sayısı

Taşra 4.924

İstanbul  2.817

Ankara 929

İzmir 680

TOPLAM 9.350

5 büyük bankaya maliyeti yaklaşık 200 milyon TL

Banka Yıllık maliyeti

Ziraat  51.6 milyon

İş Bankası 43.2 milyon

Akbank 35.1 milyon

YKB 33.4 milyon

Garanti 29.7 milyon

Not: Ortalama 40 lira harç üzerinden hesaplanmıştır.

Kaynak: Oyak Yatırım.