BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,95
ALTIN 2.446,95
HABER /  GÜNCEL

Türk-Alman Üniversitesini açtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Alman Üniversitesinin açılışını yaptı.<br/>Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beykoz’da kurulan Türk-Alman Ünivers...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Alman Üniversitesinin açılışını yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beykoz’da kurulan Türk-Alman Üniversitesi’nin açılış törenine katıldı. Törende konuşan Abdullah Gül, Türk-Alman Üniversitesi’nin kurulmasını gönülden istediklerini belirterek, “Ben şahsen Alman sisteminde eğitim almadım, Alman ekolünden değilim ama Türkiye’de bir Türk-Alman üniversitesinin noksanlığını hissettim ve bunun gerçekleşmesini istedim. Türkiye’de Almanca eğitim veren liseler de gayet eski tarihe dayanıyor. O zamandan bu yana Türk gençlerine eğitim veriyorlar. Ayrıca Türkiye’nin Almanca eğitim veren Anadolu liseleri var. Almanya’da 3 milyona yakın Türk’ün olduğu düşünüldüğünde her sene milyonlarca Alman turistin Türkiye’ye geldiği düşünüldüğünde, özellikle de Türk Alman ilişkilerinin insani tarafına baktığınızda Türkiye’de bir Türk-Alman Üniversitesi’nin olmayışı gerçekten bir noksanlıktı. Bunun giderildiğini görmekten memnuniyet duydum” dedi.
Dünyanın acılı dönemlerinde Türkiye’ye sığınan Almanlar için “boğaza sığınanlar” tabirinin kullanıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Onların içerisinde değerli bilim adamları vardı. Bizim üniversitelerimizde dersler verdiler. Bugün de yine boğazda üniversiteyi açıyoruz. Boğazı biraz sonra göreceğiz” ifadelerini kullandı.

"BURANIN HERHANGİ BİR ÜNİVERSİTE OLMASINI İSTEMİYORUM"
Türk-Alman Üniversitesi’nin teknoloji ağırlıklı bir eğitim kurumu olmasını arzu ettiğini söyleyen Gül, “Tabii diğer dalların olması da şart ama bu üniversitenin teknoloji ağırlıklı olmasının Türkiye’ye katkısı olacağını düşünüyorum. Alman teknolojisi disiplininden faydalanmayı ümit ediyoruz. Almanya’da bu kadar Türk olduğuna göre, onların Türkiye ile olan ilişkilerinde bu üniversitenin önemli bir rolü olacağına inanıyorum. Türkiye’deki büyük Alman sermayesinin Türk-Alman ekolünden eğitim alarak gelen insanları istihdam ediyor olması önemli olacaktır” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin hemen her şehrinde Almanya ile ilişkisi olan insanların yaşadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Böyle bir üniversitenin noksanlığı hissediliyordu. Bu bir ortaklık şeklindedir. Her iki tarafın samimi sahiplenmesi ile başarılı olacak bir projedir. Alman tarafının yakın ilgileri olduğunu çok iyi biliyorum. İnanıyorum ki kısa sürede bütün Avrupa’da örnek olacak başarılı bir üniversitenin ortaya çıktığını göreceğiz. Ben buranın herhangi bir üniversite olmasını istemiyorum. Türkiye’de 170’e yakın üniversite var. 171. Üniversite olarak görmek istemiyorum açıkçası. Ben bunun da ötesinde gayet herkesin yarışarak girmek istediği en yüksek puanlı öğrencilerin girmek istediği, Almanya’dan öğrencilerin geldiği bir üniversite olmasını istiyorum”.
(İHA)