BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.471,86
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları 5 bin doları görecek!

Euro Pacific Capital CEO'su Peter Schiff altının onsunun 5 bin doları bulacağını iddia etti.

Abone ol

Ortak beklentilerin dışında tahminler yapmakla ün yapmış olan Euro Pacific Capital CEO'su Peter Schiff'in altının onsunun 5 bin doları bulacağı yönündeki tahmini de diğer tahminlerinden farklı değil. Nihayetinde altın şu an 1.300 dolar civarında seyrediyor.

Schiff'e, geçen yıl yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan altında fiyatların nasıl olacağını sorduk. 2013'te altında vadeli fiyatlar ve Gold Trust yatırım fonu yüzde 28 değer kaybetti. Böylece altında sekiz yıldır devam eden yükseliş de son bulmuştu.

Her şeyden önce Schiff'in altın tahmini yeni değil. "The Real Crash — America's Coming Bankruptcy" (Gerçek Çöküş – Amerika'nın Yaklaşan İflası) kitabının da yazarı olan Schiff, en azından 2011 yılından bu yana altın fiyatlarında 5 bin dolar veya yukarısının görülme ihtimalinden bahsediyor. 2011 yılında sarı metalin gün içi işlem fiyatı 1,900 doları görmüştü.

Schiff altında 5 bin dolar tahinini yenilerken CNBC'nin "Futures Now" programının 15 Nisan'daki yayınında View from the Peak'ten Paul Krake ile yaptığı hararetli tartışmayı da daha ileriye taşıdı.

Bu hafta MarketWatch'a verdiği röportajda Schiff, altında fiyatların neden yükselmeye devam edeceği, hangi şartlar altında şu anki boğa beklentisini değiştireceği ve sarı metalde fiyatların bu yıl taban yapıp yapmadığı ile ilgili düşüncelerini açıkladı.

Aşağıda Schiff'in MarketWatch'a verdiği röportajın tam dökümünü okuyabilirsiniz:

S: Bu yıla girmeden önce altın fiyatları ile ilgili beklentileriniz nelerdi. Altının bu yıl şu ana kadar göstermiş olduğu performansı dikkate aldığınızda bu beklentilerinizde durum nedir?

Schiff: 2013 yılında yaşanan satışların gerçeklikten uzak olduğunu düşünüyordum. Bu nedenle fiyatlarda bu yıl artış bekliyordum. Bu nedenle finans camiasında neredeyse tek başınaydım. Hemen hemen bütün önemli yatırım bankaları 2014 yılında altın fiyatlarında daha fazla düşüşün yaşanacağı tahmininde bulunuyordu.

Yılın şu zamanına kadar altın en iyi performansı sergileyen varlık sınıfı oldu. Ancak geçen haftalarda fiyatlarda gördüğümüz geri çekilme negatif duyarlılığının hala devam etmekte olduğunu gösteren bir işaret oldu. Yine de sonuç olarak temel göstergeler baskın gelecek. Fed dolar basmaya devam edecek altın fiyatları da yükselecek.

S: CNBC'ye verdiğiniz son röportajda Fed'in parasal genişleme programının altının onsunu 5 bin dolara kadar yükselteceğini söylediniz. Bunu biraz daha açar mısınız? Bu tahmininiz için zaman diliminiz nedir?

Schiff: ABD'nin iyileşmesi ile ilgili oluşan ortak görüşün gerçekçi olduğunu ancak Fed'in [parasal genişleme] programını sonlandıracağı ve faiz oranlarının normalleşeceğini ise yanlış olduğunu düşünüyorum.

Geçen son birkaç yılda Fed kale direklerinin yerini sık sık değiştirdi ve teşviklerini bitirme kararını hiç kimsenin tahmin edemeyeceğinden daha fazla erteledi. Fed, sürdürülebilir iyileşmenin devam edeceği yönündeki beklentisinin yanlış olduğunu anlamak zorunda kaldığında ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için parasal genişlemesini daha da artıracak. Bu olduğunda altında ralli yapacak.

Geçen yıl altında yaşanan elden çıkarım güçlü iyileşmenin sıkı para politikasını beraberinde getireceği beklentisinden kaynaklandı. Altın satın almak ve elde tutmak için gerekli sebep zayıfladı. Ancak bu yanlış bir varsayımdı.

S: Bu yıl altın piyasasına en çok ektide bulunabilecek diğer faktörler ile ilgili düşüncelerinizi de belirtir misiniz? Buna Çin de dahil.

Schiff: Doların yeniden zayıflaması ve petrol ile diğer emtiaların güçlenmesi 2014 yılı boyunca altına olan cazibeyi artıracak. Ayrıca önemli jeopolitik endişeler de, ki buna Ukrayna'daki durumun daha da kötüleşmesi de dahil, altının cazibesini artıracak. Buna ek olarak Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlarda altına fiziksel talebin de yenileneceğini bekliyorum.

Dünya Altın Konseyi son açıklamasında Çin'in yılda 1.132 metrik ton olan altın talebinin 2017 yılına kadar yüzde 20 artacağını kaydetti.

S: Altındaki boğa beklentinizi ne değiştirebilir?

Schiff: Eğer Fed gerçekten parasal genişlemeyi bitirip politikasını sıkıştırarak piyasaları şaşırtırsa altın da kesinlikle bundan zarar görecek. Ancak bunun gerçekte olması oldukça ihtimal dışı.

S: Altının bu yıl göstermiş olduğu performanstan memnun olmayan yatırımcılara ne söylemek istersiniz? (Vadeli fiyatlar bu yıl şu ana kadar yüzde 7 arttı ancak geçen yılki değer kaybının ancak bir kısmı telafi edilmiş durumda.)

Schiff: Sabırlı oldun. 90'lı yıllarda bir çok yatırımcı altının ölü bir varlık sınıfı olduğunu düşünüyordu. Ancak 2011 ila 2011 arasındaki geçen 10 yılda altın yaklaşık yüzde 900 değer kazandı. Hareketler dalgalar halinde geldi.

S: Fiyatların şu an 1.300 doların altında olduğunu dikkate alırsak, bu yıl altın fiyatları taban yaptı diyebilir miyiz? Bu seviyede iken altın alımı yapılırsa ucuzdan alım yapılmış olur diyebilir miyiz? Altında alım yapmak için iyi bir zaman mı? Lütfen açıklar mısınız?

Schiff: Çok fazla yatırımcı fiyatların daha da düşmesini beklediğinden altında fiyatlar muhtemelen taban yapmış durumda. Altında temel göstergeler de çok güçlü değil. Altında açığa satış yapanların açısından baktığımızda bu tam bir fırtına. Bu kişilerin kayıpları daha fazla olacak.