BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,96
ALTIN 2.435,50
HABER /  POLİTİKA

Türban yine ÇIKMAZDA!

Anayasa teklifi bugün oylanacak. Ama bu sefer de YÖK 17. madde sorunu var.

Abone ol

Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylaması bugün Meclis'te 11.00'de başlayacak oturumda yapılacak. Teklifin maddeleri veya tümünün kabul edilebilmesi için en az 330 kabul oyu kullanılması gerekiyor. Anayasa maddelerinin değiştirilmesine kabul gözüyle bakılıyor.

Ancak anayasa teklifinin maddelerinin kabulü halinde bile YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinde değişiklik yapılmazsa üniversitede türban yine sıkıntıya girecek.

17. MADDE BEKLETİLİYOR

Ek 17. maddeye, "Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" ifadesinin eklenmesine yönelik teklif, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda bekliyor.

Çene altı sınırlaması nedeniyle hem laik, hem de İslamcı kesimin eleştirdiği teklifin bekletilmesi, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmesinden çekiniliyor. Sorun, anayasa ile çözülmeye çalışılacak" yorumlarına neden oldu.

HOCALAR UMUTSUZ: SADECE ANAYASA DEĞİŞTİRİLEREK ÇÖZÜLMEZ

AKP adına anayasa taslağı hazırlayan akademisyenler ise şunları söyledi:

Prof. Dr. Ergun Özbudun
: Anayasa değişikliklerinin otomatik olarak türban yasağını kaldırmayacağı yönünde görüşler var. 'Anayasa Mahkemesi kararı varken, bunu uygulamam' diyen rektörler çıkabilir. Kaotik bir durum doğabilir. Ek 17. maddeyle ilgili bulunan metnin isabetli ve uygulanabilir olmadığını söyledim. Huzursuzluk sürecek. Nasıl bir yeni metin oluşturulur, onu da kestiremiyorum.

Doç. Dr. Serap Yazıcı: Ek 17. madde yürürlüğe girmeden bana göre yasak kalkmaz. Bu madde için bulunan metni de benimsemiyorum. Laik bir ülkede olmayacak bir metin. Anayasa Mahkemesi'nin bu hükümle ilgili nasıl karar vereceği malum. Uzlaşma çağrısı isabetli ama nasıl bir hüküm tazmin edilir, tasavvur edemiyorum. Anayasa'da önlem alınmalıydı.