BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Türban orduya girdi

Kadın askerlerin başörtüsü takmasına izin verilmeye hazırlanılıyor..

Abone ol

Güney Asya ülkesi Endonezya’da Genelkurmay Başkanlığı, silahlı kuvvetlerdeki kadın personele başörtüsü yasağını kaldırma konusunu incelediğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığı’nın bu girişimi, başını örtmek isteyen kadın askeri personele izin verilmesi yönünde artan çağrıların ardından geldi. Genelkurmay Başkanlığı’nın en büyük adaylarından olan General Djoko Santoso, başörtü yasağının kaldırılmasına sıcak bakıyor.

Endonezya’da resmi kurumlar ve polis teşkilatında kadın çalışanların başörtüsü takmaları konusunda bir kısıtlama yok. Ancak ordu içinde başörtü kullanılması yasak.

İslami kurallarla yönetilen özerk Açe bölgesinde ise kadın askerler başörtüsü takabiliyor. Genelkurmay Basın Merkezi Başkanı Albay Ahmed Yani Basuki, ulusal bir kurum olarak silahlı kuvvetlerin Endonezya halkının yerel kültürel anlayışını destekleme arzusu taşıdığını, bununla birlikte kadın personelin başörtüsü takmasının belirli kurallara bağlanması gerektiğini söyledi. Albay Basuki, “Başörtüsünün rengi üniforma ile aynı olmalıdır” diye konuştu.

Açe’de türbanlı askerler görev yapabiliyor

Ayrılıkçı hareketle barış anlaşması yapılmasının ardından, özerk Açe bölgesinde İslami kurallara ağırlık veren yerel yönetim iş başına geldi. Açe’de kadın askerler başörtü takabiliyor.

Ordunun yüzde 2’si kadınlardan oluşuyor

360 bin kişilik Endonezya ordusunda yaklaşık olarak 7 bin 500 kadın asker bulunuyor. Askeri Akademi’ye girmek isteyen kadınların “bakire” olmaları isteniyor. Ülkede askerlik zorunlu değil.