BIST 9.624
DOLAR 34,04
EURO 37,56
ALTIN 2.751,45
HABER /  POLİTİKA

Türban modern olabilir mi?

Gül'ün "Türban daha modern hale getirilebilir" sözü yeni bir tartışmayı başlattı. İlahiyatçılar ne diyor?

Abone ol

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün "Türban daha modern hale getirilebilir" şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak bazı uzmanlar "modern türban" olamayacağını belirtirken, bazıları da örtünmenin zaman içinde değişim geçirebileceğini söyledi. İşte görüşler...

Yusuf Kavaklı (İstanbul Müftü Yardımcısı): Modern türban diye bir şey yok. Kişi, daha modern giyinebilir. Türbanın takılma şekli kişiye göre değişir.

Prof. Dr. Beyza Bilgin (İlahiyatçı): Türban ismi ilk 1980'lerde YÖK Kanunu'ndan sonra o dönemki Başkanı İhsan Doğramacı tarafından çıktı. Türban bir çeşit şapkadır. Boynu açıkta bırakır, hatta saçlarda önden küçük bir bölümü görünebilir, kulakların kenarından perçemler görünebilir. YÖK de buna çağdaş kıyafet diye 'takılabilir' dedi. Daha sonra örtme biçimi sırttan bele kadar kocaman eşarplar oldu. Türbanın modernleşmesi nasıl olur bilemiyorum.

Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Bana terzilik sormayın, ben kumaştan anlamam. Ancak, İslam'da, Kuran'da başörtüsü var, ama buna son 20 yıldır türban deniyor. 80'lerde YÖK Kanunu'ndan sonra 'daha modern olsun' diye 'türban' denildi. Başörtüsü o zaman alerji yaratmıştı, 'Buna türban diyelim' dediler. Kuran'da Nur Suresi'nin 31. ayetinde 'khimar' kelimesiyle başörtüsü geçer. Ne kadar modernleşirse modernleşsin Kuran'da kadının 'başının' kapatılması emredilir. Kuran'ın emri, bir zamana mahsus değildir.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaman (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): İslam'da, Kur'an'ın açık hükümleri, Hz.Muhammed'in sözlü ve eylemli buyrukları ile tarihsel tecrübe, Müslüman kadınların kulakları ve boyunları da dahil olmak üzere başlarını örtmeleri gerektiğini ortaya koymakta. Fakat örtünme biçimi, estetiği, rengi ve zevki ile ilgili bir belirleme yok. Böyle olunca türban da yeni stil ve model tasarımlarına konu olabilir. Eğer kadınlar da benimserse bu yeni şekil hâkim hale de gelebilir.

Prof. Dr. Suat Cebeci (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Dinimizde türban diye bir yapı, kalıp yok, tesettür var. Bu da kadının kadınsı cazibesini gizlemesidir. Bu hangi şekilde yaparsanız, duruma, çağına göre değişir. Nitekim bir zamanlar çarşaf giyilmiş, hatta hâlâ giyenler var. Türban şeklinde giyinen, ceket şeklinde giyinen var. Bu işin bir kalıbı yok. Türban, geçmiş dönemde örtünmenin, modernleşmenin şekliydi. Bundan sonra da değişim sürebilir. Hatta aslında Müslümanlar biraz daha esnek olsalar, belki de bu giyim kuşamı sorun etmekten çıkarmış oluruz.