BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  POLİTİKA

Türban davasına ret talebi

Anayasa Mahkemesi Raportörü, başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliğiyle açılan davanın reddi için görüş bildirdi.

Abone ol Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin hazırladığı raporunda, başvurunun reddi yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliğinin iptali talebine ilişkin raporunu tamamladı. Başkan Haşim Kılıç'a teslim edilen rapor, üyelere de dağıtıldı.

ESAS DEĞİL ŞEKİL YÖNÜNDEN İNCELENEBİLİR

Yüksek Mahkeme, Kılıç'ın belirleyeceği tarihte toplanarak konuyla ilgili kararını verecek. Alınan bilgilere göre raporda, anayasa değişikliğinin ancak şekil yönünden incelenebileceği hatırlatıldı.

Anayasa'nın 148. maddesinde bu şartların, 'teklif ve oylama çoğunluğu ve ivedilikle görüşülemeyeceği' hususlarıyla sınırlı tutulduğu kaydedildi. Anayasa'nın, mahkemeye anayasa değişikliklerini esas yönünden denetim yetkisi vermediği ifade edilen raporda, "10. ve 42. maddelerde yapılan değişiklik, 148. maddenin 2. fıkrasında düzenlenen şekil şartlarına uymaktadır." denildi.

DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNDE YARGISAL DENETİM SINIRLI

CHP ve DSP'li vekillerin iptal talebinin reddi yönünde karar verilebileceğini vurgulayan raportör, Avrupa'daki anayasa mahkemelerinden de örnekler sundu; anayasa değişiklikleri üzerinde yargısal denetimin sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Raporda ayrıca, Yüksek Mahkeme'nin 1982 Anayasası yürürlüğe girdikten sonra, esas denetimini içeren herhangi bir karar vermediği, bu yöndeki taleplerin yetkisizlik sebebiyle reddedildiği vurgulandı. 'Düzenlemenin Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğu' yönündeki iddialar için de karar Mahkeme'nin takdirine bırakıldı. 

RAPOR ÜYELERE DAĞITILDI
 
Haşim Kılıç da raporun birer örneğini üyelere dağıttı. Raporun üyelerce incelenmesinin ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın belirleyeceği bir günde, anayasa değişikliğinin "iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması" istemi karara bağlanacak.
 
BAĞLAYICI NİTELİK TAŞIMIYOR

Davayı, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Raportörün raporu, Anayasa Mahkemesi üyeleri için bağlayıcı nitelik taşımıyor.