BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tüpraş kararı mahkemelik

Petrol-İş Sendikası, Danıştay’ın TÜPRAŞ kararına uymayan ÖİB hakkında suç duyurusunda bulunuyor

Abone ol

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Danıştay’ın TÜPRAŞ ihalesiyle iglili yürürlüğü durdurma kararını uygulamadıkları gerekçesiyle Özelleştirme İdaresi yöneticileri hakkında cezai işlem yapılmak üzere yarın Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Öztaşkın, iç hukuk yollarının tükenmesini beklemeden konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceklerini de bildirdi.

Öztaşkın, ÖİB’in TÜPRAŞ’la ilgili açıklamasını ANKA’ya değerlendirdi. Özelleştirme İdaresi’nin "hukuku çiğnediğini" belirten Öztaşkın, yürürlüğü durdurma kararının tebliğden itibaren 30 gün içinde uygulanmadığını belirterek, "Anayasa da bu çerçevede ihlal edilmiştir. Ortada hukuki bir davranış değil keyfi bir davranış söz konusudur. Hukuki olsaydı, mahkeme kararı uygulanmış olacaktı" dedi. Öztaşkın, karar uygulanmadığı için ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Kamu görevlilerinin mahkeme kararlarını uygulama zorunluluğu bulunduğunu belirten Öztaşkın, "Özelleştirme İdaresi ÖYK’ya bu işi bırakarak sorumluluktan kurtulamaz. Bütün işlemleri gerkeçkleştiren ÖİB’dir, muhatabımız odur. ÖİB yetkilileri suçlu duruma düşmüşlerdir. Bunun da bedelini tabiki ödeyecekler" dedi.

Öztaşkın, "mahkeme kararları etkisiz kaldığı" ve "hukuki sonucu olmadığı" gerekçesiyle, iç hukuk yollarının tükenip tükenmediğine bakılmaksızın AİHM’e başvuracaklarını da bildirdi.

Petrol-İş Sendikası’nın Avukatı Gökhan Candoğan ise ortada sistemli bir şekilde yargı kararlarının uygulanmaması sorunu bulunduğunu belirterek, bu uygulamaların AB sürecinde Türkiye’yi "yargı kararlarını uygulamayan bir ülke" olarak siyasi bir sonuç ortaya çıkarabileceğini söyledi.