BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Aydın Doğan kritik noktada

Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, Aydın Doğan'ın kritik bir noktada olduğunu açıkladı.

Abone ol

Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, tekel konumuna gelme tespiti bulunmadığı için Star TV'nin Aydın Doğan'a satışına izin verdiklerini belirterek, ''(Aydın Doğan) Kritik bir noktada. İlave bir kanal alımı onu hakim durumuna getirebilir'' dedi.

Okan Üniversitesi'nde konferans veren Parlak, ''Aydın Doğan'ın en çok izlenen kanallara sahip olmasına rağmen Star TV'yi alabildiğine'' dikkat çekilmesi üzerine, hakim durum tespitinde izlenme oranına ve ne kadar reklam geliri aldığına baktıklarını söyledi.

Kanal D'nin yüzde 20, Star TV'nin yüzde 8 civarında payı bulunduğunu kaydeden Parlak, ''Tekel konumuna gelme tespitimiz yok. O yüzden izin verdik. Ama kritik bir noktada. İlave bir alım onu hakim durumuna getirebilir. Bir adım daha atarsa belki alamaz'' dedi.

Parlak, Uzakdoğu kaynaklı ucuz malların haksız rekabet yarattığı iddialarına ilişkin bir soru üzerine de hakim durum oluşmadıkça ucuz mallara suni tedbirlerle müdahalenin koruma anlamına gelebileceğine işaret ederek, ucuz olduğu için müdahale gibi bir mantıklarının olmadığını vurguladı.

UCUZ BİLET UYGULAMASI

Parlak, otobüs firmalarının havayolu şirketlerini çok düşük fiyat uygulamaları nedeniyle Rekabet Kurulu'na şikayet etmeye hazırlandıklarına ilişkin bir soru üzerine de yolcu taşımacılığında havayolunun, havayolu taşımacılığı içinde de ucuz bilet politikası uygulayan şirketlerin payının düşük olduğuna değinerek, hakim durumda olmayan teşebbüslerin çok düşük veya çok yüksek fiyatla da bilet satsalar onların önünde engel olmayacakları mesajını verdi.

Mustafa Parlak, verdiği konferansında ise AB müktesebatına uyumun
incelendiği 35 başlıktan birinin rekabet politikası olduğuna işaret etti.

Bu konunun 3 başlığından biri olan devlet yardımlarıyla ilgili rekabeti sağlayıcı ne düzenleme ne denetleyecek otorite bulunduğuna dikkat çeken Parlak, bu alandaki eksikliğin tamamlanmamasının AB tarafından iyi karşılanmadığını, eleştirilerin tarama sürecinde de gündeme geldiğini söyledi.

Parlak, bu alanda düzenleme yapılmadığı takdirde rekabete ilişkin müzakere açılmayacağı konusunda değerlendirmelerde bulunulduğunu bildirdi.

Müzakerelerin başlamasını etkileyen devlet yardımlarıyla ilgili yasa tasarısı taslağı bulunduğunu, ancak, görevli kuruluşla ilgili tereddütler olduğunu ifade ederek, görevlendirilecek kuruluşla ilgili en doğru adresin Rekabet Kurulu olacağı görüşünü dile getirdi.